U Hrvatskom saboru podneseno Godišnje izvješće za 2018.

  • Slika /NG/10 listopad/Hrv sabor - godišnje izviješće/Zvonko Milas (6)_edited.jpg
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Zvonko Milas: "Odgovornost u radu rezultirala je povjerenjem, a povjerenje komunikacijom, povezivanjem i suradnjom"

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas podnio je, u četvrtak 10. listopada 2019., u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te predstavio ključne aktivnosti, mjere, iskorake i inicijative koje je Ured proveo tijekom 2018. godine.

O iskoracima u odnosu Vlade Republike Hrvatske s Hrvatima u Bosni i Hercegovini svjedoči niz strateških projekata koje je Središnji državni ured podupro, poput: otvaranja Doma za studente slabijeg imovinskog stanja u Mostaru, opremanja studentskog doma u Sarajevu, otvaranja šestog bloka Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, otvorenja novoizgrađenog dijela Osnovne škole Ruđer Bošković u Grudama, obnove Male škole u Širokom Brijegu. „Ovo su samo neki od projekata koji su uspješno realizirani potporom hrvatske Vlade, a iste godine, s ciljem jačanja institucija od strateškog značaja za Hrvate u Bosni i Hercegovini osigurali smo potporu Sveučilištu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru“, istaknuo je državni tajnik. Dodao je kako je pojačana suradnja s političkim predstavnicima Hrvata na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini te predstavnicima izvršne vlasti u mjestima u kojima Hrvati nemaju svoje predstavnike, ali i međuresorna suradnja u Republici Hrvatskoj, naročito s ministarstvima kulture, vanjskih i europskih poslova, zdravstva, znanosti i obrazovanja te Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Uz povećanu financijsku potporu važno je naglasiti još snažniju i aktivniju stručnu i političku potporu Republike Hrvatske te razvijanje partnerskog odnosa s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine. Kao važan iskorak ove Vlade, državni tajnik izdvojio je podupiranje strateških projekata hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, održavanje sve četiri sjednice međuvladinih mješovitih odbora za zaštitu nacionalnih manjina, osnivanje Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji, ali i stalnu komunikaciju s predstavnicima hrvatske manjine i nadležnim hrvatskim institucijama u cilju jačanja i opstanka zajednica hrvatske nacionalne manjine. „Uspjeli smo još snažnije povezati pripadnike hrvatske nacionalne manjine s Republikom Hrvatskom i pomoći im u očuvanju hrvatskog identiteta“, naglasio je Milas.

Suradnja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i hrvatskog iseljeništva u 2018. godini pojačana je pokrenutim javnim natječajem za podupiranje specifičnih potreba i konkretnih aktivnosti hrvatskih iseljeničkih zajednica u prekomorskim i europskim državama, povećanjem broja mreža škola u programu „Korijeni“ u kojima sudjeluju škole iz hrvatskog iseljeništva sa školama u Republici Hrvatskoj. U 2018. započete su pripreme na projektima „Ljetna škola hrvatskog identiteta“ i „Ljetna škola Domovina“ koji su uspješno realizirani u 2019., a uspjeh su polučili i organizirani seminari i radionice hrvatskog jezika i kulture za učitelje i učenike u iseljeništvu koje su se 2018. godine održale u Chicagu, Milwaukeeju i Clevelandu.

„Središnji državni ured nastavlja stvarati nove vrijednosti zajedničkim kapacitetima, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta. Odgovornost u radu rezultirala je povjerenjem, a povjerenje komunikacijom, povezivanjem i suradnjom. Upravo rezultati te suradnje globalne hrvatske potiču nas na preuzimanje veće odgovornosti, na unaprjeđenje postojećih i pokretanje novih projekata u ispunjavanju ustavnog načela nedjeljivosti hrvatskog naroda“, zaključio je državni tajnik Zvonko Milas.

Detaljnije u dokumentu i privitku


Državni tajnik otvorio II. Međunarodnu konferenciju „Dijaspora i Domovina“

Prije podnošenje Godišnjeg izvješća Hrvatskom saboru, državni tajnik u jutarnjim je satima otvorio II. Međunarodnu konferenciju „Dijaspora i Domovina“ koja se održava u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu. Važnost ove konferencije prepoznali su brojni prisutni pripadnici diplomatskog zbora, veleposlanici i konzuli u Republici Hrvatskoj, ali i mnogi međunarodni predavači koji će tijekom dva dana međusobno dijeliti informacije, razmišljanja i primjere dobre prakse na temu uloge dijaspore, iseljavanja te državnih politika prema svojim iseljenicima.

Stranica