Svečano obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića, praznik hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji

  • Slika

U organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina i Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije u utorak, 16. listopada 2016. godine svečano je obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića, nacionalni praznik hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Svečano obilježavanje blagdana započelo je služenjem svete mise u crkvi Sv. Jurja u Petrovaradinu, krsnoj crkvi bana Jelačića, a nastavljeno kulturno-umjetničkim programom u kojem je prikazan dio bogate baštine i kulture vojvođanskih Hrvata u amfiteatru na SPENS-u u Novom Sadu.

Uz nazočnost predsjednika Vlade AP Vojvodine Igora Mirovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slavena Bačić, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordana Bakote i drugih visokih uzvanika iz Hrvatske i Srbije te vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća, svećenika i brojnih članova kulturnih udruga iz Vojvodine, obilježavanju su nazočili i predstavnici Središnjeg državnog ureda, savjetnik s posebnim položajem Milan Bošnjak i načelnica Sektora Dubravka Severinski.

U svome prigodnom obraćanju nazočnima Bošnjak je posebno istaknuo osnivanje lektorata hrvatskoga jezika na Sveučilištu u Novom Sadu početkom ove akademske godine i izrazio nadu da će lektorat vrlo skoro prerasti u katedru hrvatskoga jezika, što je iznimno važno pripadnicima hrvatske manjine i institucijama Republike Hrvatske, a zasigurno i samome Sveučilištu koje će dobiti još jedan kvalitetan studijski program. U tim aktivnostima, kao i u brojnim drugima koje se vrlo uspješno provode, Središnji državni ured će i nadalje davati svoju potporu i svoj doprinos.

Pisane vijesti