Državni tajnik Zvonko Milas u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama

Izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje predvodi državni tajnik Zvonko Milas, dana 18. listopada 2018. započelo je službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama s planiranim posjetama hrvatskim iseljeničkim zajednicama u saveznim državama Kaliforniji i New Yorku.

U četvrtak, 18. listopada 2018., izaslanstvo Ureda posjetilo je Hrvatski kulturni centar u Sacramentu osnovan 1976., a u čijim je prelijepim prostorijama i održan sastanak s predsjednikom Milanom Barosevichem i članovima kulturnog centra.

Istog dana, izaslanstvo Ureda održalo je kratak sastanak s Violet Grgich, na kojem se raspravljalo o modelima gospodarske suradnje i prijenosa znanja primjenjenih u vinariji Miljenka Grgicha, hrvatskog iseljenika te cijenjenog i nagrađivanog enologa. Tom prilikom izaslanstvo Ureda se susrelo i s mladim stipendistima zaklade Grgich Hills, koja svake godine stipendira tri najbolja studenta s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U petak, 19. listopada 2018., pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, svečano je otvorena treća godišnja konferencija Udruženja američko-hrvatskih stručnjaka (Association of Croatian American Professionals - ACAP).

ACAP je i ove godine predstavio velik broj tema izloženih od istaknutih američko-hrvatskih stručnjaka, kao i konkretne prijedloge jačanja suradnje i stvaranja novih poslovnih prilika.

Ovogodišnja, treća konferencija ACAP-a je započela s predstavljanjem postignuća i iskoraka ostvarenih nakon prošlogodišnje konferencije, pa je tako nakon svečanog otvorenja naglašena potpora Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u projektu “Ljetna škola Domovina” kreiranog za treće i četvrte generacije hrvatskih iseljenika, a koji je primarno usmjeren na jačanje identiteta, upoznavanje domovine svojih predaka kroz bogati kulturni, obrazovni i povijesni program.

Također, u sklopu pozitivnih iskoraka naglašena je i značajna uloga Ureda u organizaciji stručnih seminara i radionica hrvatskog jezika i kulture za učitelje i učenike koje su se u ožujku ove godine održale u tri hrvatske škole u Chicagu te u hrvatskim školama u Milwaukeeju i Clevelandu te projekt Korijeni.

Uz daljnje rasprave i isticanje potencijala tehničkih postignuća, medicinskog turizma i biotehnike, umjetnosti i zabave, u sklopu panela o hrvatskim poslovnim prilikama predstavljen je Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske.

Na kraju službenog programa upriličena je gala večera na kojoj se obratio državni tajnik Milas koji je istaknuo kako je ACAP svojim posebnim pristupom i djelovanjem postao odličan model i usmjerenje za budući razvoj hrvatskih zajednica diljem svijeta. Uz predsjednika ACAP-a, Marka Zoretica te ostalih organizatora na gala večeri, s riječima potpore obratio se Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u.

Pisane vijesti