Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatska udruga poslodavaca potpisali Sporazum o suradnji

  • Slika /slike/Zvonko Milas i Damir Zorić.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak, 16. ožujka, u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske državni tajnik Zvonko Milas i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić potpisali su Sporazum o suradnji. 

Ovim su Sporazumom obje strane iskazale svoju spremnost za međusobnom suradnjom na aktivnostima kojima se pridonosi unaprjeđenju poticajnog društvenog i gospodarskog okruženja te time i sveopćeg napretka Republike Hrvatske, a čija su osobita važna sastavnica i posebnost Hrvati izvan Republike Hrvatske.

U sklopu zajedničke suradnje posebno je dogovoreno promicanje i prepoznavanje potencijala, znanja, vještina i iskustva povratnika iz hrvatskog iseljeništva i potomaka hrvatskih iseljenika stečenih izvan Republike Hrvatske unutar hrvatske poslovne zajednice te prepoznavanje i uvažavanje jezično-komunikacijskog okružja i nasljeđa potomaka hrvatskih iseljenika, kao izazova za njihov ulazak i ostvarenje na tržištu rada.

 „Sve naše programske aktivnosti za Hrvate koji žive izvan domovine su međusobno povezane te omogućuju da u suradnji s nadležnim državnim tijelima i partnerskim institucijama kao što je Hrvatska udruga poslodavaca, stvaramo poticajne uvjete i boljitak na svim životnim područjima od važnosti za naše povratnike što će imati i pozitivan utjecaj na demografsku budućnost hrvatskog naroda i sveopćeg napredaka Republike Hrvatske“ – istaknuo je državni tajnik Milas.

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a izjavio je: „U kontekstu negativnih demografskih trendova i nedostatka radne snage na domaćem tržištu rada, vještine i iskustva naših iseljenika mogu značajno doprinijeti jačanju otpornosti i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Iseljenici imaju vrijedno međunarodno iskustvo koje može dodatno obogatiti i osnažiti domaći poslovni sektor.“

Ova inicijativa još je jedna u nizu aktivnosti kojima Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske promiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku. Partnerska mreža Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i  Hrvatske udruga poslodavaca omogućit će institucionalnu podršku korisnicima programa Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te njihovo uključivanje na hrvatsko tržište rada.

Državni tajnik Zvonko Milas i glavni direktor Damir Zorić iskazali su obostrano zadovoljstvo predstojećoj suradnji i ciljanim aktivnostima usmjerenima na poticanje, razvijanje i podupiranje programa i projekta od zajedničkog interesa.
 
 

Pisane vijesti