Državni tajnik Milas u Hrvatskom saboru podnio Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu

Slika /slike/IMG-20210325-WA0014.jpg

U četvrtak, 25. ožujka u Hrvatskom saboru održana je rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu.
 

Državni tajnik Milas kroz svoje uvodno izlaganje istaknuo je kako je povezanost s našim sunarodnjacima ostvarena kroz politiku suradnje u programima i projektima, kao i kroz druge aktivnosti koje Ured provodi kako bi s Hrvatima i potomcima Hrvata ostvarili što čvršću povezanost bez obzira gdje žive.

Kroz izlaganje državni tajnik Milas upozorio je na sramotne odluke o uvođenju tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu te zabilježene brojne prijetnje Hrvatima u Srbiji, posebno prema predstavnicima hrvatskih institucija, a naglasio je i izostanak reakcije Republike Srbije, kao i da Vlada Republike Hrvatske i Središnji državni ured stoje uz hrvatsku zajednicu i podupiru je u svim aktivnostima. Također, poručio je i kako će Hrvatska poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi  hrvatska zajednica u Sloveniji dobila status nacionalne manjine.

Kada je u pitanju hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, državni tajnik istaknuo je kako je jednakopravan položaj Hrvata u toj zemlji jedan od prioriteta Vlade Republike Hrvatske. Kroz svoje obraćanje naveo je i niz drugih programa za Hrvate izvan Hrvatske, poput programa Korijeni, ljetne škole Domovina, upisa studenata iz iseljeništva i pripadnika hrvatske nacionalne manjine na Sveučilišta u Republici Hrvatskoj po posebnim kvotama, zatim je naveo važnost učenja hrvatskoga jezika u Hrvatskoj  kroz koji je u 2019./2020. dodijeljeno oko 250 stipendija, kao i internetski tečaj učenja hrvatskoga jezika kojem je pristupilo više od sedam tisuća korisnika.

„Kao čelniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, iznimno mi je drago vidjeti prepoznatljivost suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a projekti koje provodimo nisu samo financijska potpora, već stvaranje preduvjeta za razvoj potencijala i jačanje povezanosti hrvatskog naroda diljem svijeta - našu suradnju i zajedništvo ćemo osnažiti i u narednom razdoblju i nastojati osigurati zaštitu i očuvanje nacionalnog identiteta svih Hrvata koji žive izvan granica Republike Hrvatske i to kroz konsenzualnu potporu svih.“ –naglasio državni tajnik Milas.
 
Saborski zastupnici pohvalili su osnaživanje veza s Hrvatima izvan Republike Hrvatske i rad Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ali i upozorili na potrebu dodatnih napora kako bi se  unaprijedio položaj Hrvata u Srbiji i dodatno jačale veze na gospodarskom polju.
 

Pisane vijesti