Sastanak s načelnikom općine Čitluk

Slika /arhiva/slike/15072016_607243413.jpg
U četvrtak 14.srpnja, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je Ivu Jerkića, načelnika općine Čitluk.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima suradnje Ureda i općine Čitluk na projektima koji su od strateškog značaja za Hrvate u toj općini, koja među rijetkima u Bosni i Hercegovini bilježi porast broja stanovništva. Posebice je istaknuta važnost daljnjeg ulaganja u obrazovanje – kao polugu razvoja cijelog tog kraja. Načelnik Jerkić je upoznao predstojnika Milasa i sa aktualnim stanjem, te problemima i izazovima s kojima se općina i njeni žitelji nose. Naglasio je kako se razvoj općine temelji na turizmu – posebice hodočasničkom ali i na vinogradarstvu, vinarstvu, prerađivačkoj industriji te trgovini i uslužnim djelatnostima. „Općina se može pohvaliti velikim brojem zaposlenih“ – rekao je Jerkić i dodao da je početkom 2016. godine u općini bilo zaposleno čak 6112 osoba. „Mladi ljudi iz Brotnja, za razliku od drugih dijelova Bosne i Hercegovine, ne odlaze i ne napuštaju svoj kraj„ – zaključio je Jerkić.

Predstojnik Milas pohvalio je napore koje općina ulaže u razvoj gospodarstva, infrastrukture te svih drugih sadržaja koje život u tom kraju čine privlačnim „Stvaranjem takvih preduvjeta te otvaranje radnih mjesta ključ je održivog ostanka i opstanka Hrvata u BiH. Odlazak mladih i cijelih obitelji su najveći problem i izazov s kojim se trenutno suočava hrvatski narod u BiH. Stoga je ogromna odgovornost sviju nas koji imamo prigodu zaustavljati taj trend.“ – rekao je predstojnik Milas i dodao kako će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svim svojim aktivnostima nastaviti podupirati sva nastojanja i projekte koje za cilj imaju stvaranje boljih uvjeta života Hrvata u BiH.

Pisane vijesti