Prvo zajedničko hodočašće Gradišćanskih Hrvata u Zagreb

Slika /arhiva/slike/22052017_1310797394.jpg
U zagrebačkoj prvostolnici, u nedjelju, 21. svibnja održano je euharistijsko slavlje u prigodi 1. Zajedničkog hodočašća Gradišćanskih Hrvata u Zagreb. Uz hodočasnike, njih 500 pristiglih iz Austrije, Mađarske i Slovačke, misi je nazočila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade RH ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, kao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Euharistijsko slavlje je predvodio biskup Željeznog Egidije Živković u zajedništvu sa svećenicima koji pastoralno djeluju među gradišćanskim Hrvatima među kojima su bili i Željko Odobašić, p. Božidar Blažević, OFM, David Andreas Grandić i Roman Frydrich. U koncelebraciji je bio i rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. mr. sc. Anđelko Košćak i postulator Kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija kardinala Stepinca mons. Juraj Batelja. Riječ dobrodošlice gradišćanskih Hrvatima izrekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na početku homilije, biskup Živković je naglasio kako je ovo „milosni i povijesni dan za nas Gradišćanske Hrvate i za naš hrvatski narod. - Nakon 500 godina po prvi put u ovako velikom broju, simbolično 500 hodočasnika iz triju zemalja Slovačke, Austrije i Mađarske i četiriju biskupija Bratislavske, Željezanske, Jurske i Sambotelske zajedno hodočasti u našu 'Staru Domovinu' Hrvatsku i to u glavni grad Zagreb na grob blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u ovoj prekrasnoj katedrali. Kada Europa pomalo zatvara granice, a države i narodi se izoliraju, mi Gradišćanski Hrvati ovim hodočašćem otvaramo, dajemo se na put i prelazimo granice naših država i biskupija, pokazujemo i svjedočimo da je u globaliziranom i modernom svijetu potrebna otvorenost, suradnja, povezivanje, međusobno obogaćenje, pomirenje i dijalog. Došli smo danas na izvor našega hrvatskoga naroda, kojega smo mi Gradišćanski Hrvati prije 500 godina nakon bitke na Krbavskom polju morali napustiti, da se ovdje prisjetimo naših korijena, i pomolimo se za naš hrvatski narod, Europu i naš svijet, rekao je biskup, te pozvao zbor „Pax et Bonum" da himnom Gradišćanskih Hrvata da odgovor na pitanje tko su Gradišćanski Hrvati, kakav to stari jezik govore i koja im je veza s domovinom Hrvatskom – rekao je biskup i dodao „Kao narod živimo podijeljeni u tri države i četiri biskupije, ali sada pod zajedničkim krovom Europske Unije opet smo povezani s našom starom domovinom Hrvatskom.– istaknuo je.

Euharistijsko slavlje uveličao je Zbor „Pax et Bonum" kojeg su činila 150 pjevača pod ravnanjem pastoralnog suradnika Biskupije Željezno Ive Šeparovića uz orguljsku pratnju Jasenka Horvata.

Pisane vijesti