Održan 11. susret Hrvata u Italiji

Slika /arhiva/slike/17052017_1051818500.jpg
U Padovi, u subotu i nedjelju, 13. i 14. svibnja 2017., održan je 11. susret Hrvata u Italiji, ujedno i proslava blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Tradicionalni susret Hrvata u Italiji organizirala je Hrvatska zajednica u Venetu na čelu s predsjednicom Desankom Madunić i dubrovačka podružnica Hrvatske matice iseljenika s voditeljicom Majom Mozarom, uz potporu gospođe Ane Bedrine iz Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva „Krasna zemljo“ iz Pule. Susretu Hrvata u Padovi nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović veleposlanik RH u Italiji Damir Grubiša, zamjenik veleposlanika Ilija Želalić, generalna konzulica RH u Trstu Nevenka Grdinić, generalna konzulica RH u Milanu Iva Pavić, savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova RH Filip Vučak, savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici Zlata Penić Ivanko, opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu RH u Rimu Mladenka Šarac-Rončević, Nataša Degiuli Kos, konzul savjetnik u GK RH u Trstu, počasna konzulica RH u Italiji dr. Nela Sršen, predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Damir Murković, predsjednica udruge moliških Hrvata „Jedna muzika“ Antonella D`Antuono, iz udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik“ iz Rima Dragica Hadrović, iz udruge "Lesina"-“Hvar” u općini Santa Maria di Sala dr. Matteo Tudor, i mnogi drugi.

Program obilježavanja 11. susreta Hrvata u Italiji obuhvatio je nekoliko događanja. Proslava okupljanja započela je u svetištu sv. Leopolda Mandića u subotu, u večernjim satima, koncertom ženske klape „Amfora“ iz Dubrovnika, koja je izvela bogat program sakralnih pjesama i vedrih dubrovačkih napjeva.

Za završnu izvedbu odabrale su domoljubnu pjesmu „Bože čuvaj Hrvatsku“ te su izmamile veliki pljesak prisutnih.

U nedjeljno prijepodne u Svetištu je održan Okrugli stol na kojem su se okupili predsjednici i članovi hrvatskih udruga u Italiji te predstavnici diplomatskog kora u Italiji, na kojem je voditeljica Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Dubravka Severinski govorila o temama od važnosti za hrvatsku iseljeničku i manjinsku zajednicu u Italiji. Posebice se govorilo natječajima vezanim uz financijsku potporu Hrvatima izvan RH te o radu Središnjeg državnog ureda s naglaskom na pomoć koju njegov Ured dobrodošlice pruža prigodom rješavanja određenih statusnih pitanja te povratka Hrvata u domovinu.

Potom je slavljena sveta misa na hrvatskom jeziku, koju su predvodili fra Đuro Vuradin, gvardijan Samostana sv. Franje u Puli, uz koncelebraciju fra Nikole Rožankovića i don Elije Ferri, poslanika za imigrante padovske biskupije. Misno slavlje su svojom instrumentalno-vokalnom glazbom pratili glazbenici Grupe „Oton“ iz Pule i klapa „Amfora“ iz Dubrovnika.

Po završetku mise nazočnima se obratila i pozdravila ih predsjednica Hrvatske zajednice u Venetu Duška Madunić te izaslanik predsjednice RH Filip Vučak.

Ovogodišnje okupljanje Hrvata u Italiji završilo je zajedničkim svečanim objedom. Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, uz Dubravku Severinski, prisustvovala je i viša savjetnica Rajna Stević.

Pisane vijesti