Predstavljen zbornik radova o iseljeništvu „ Hrvatska izvan domovine“

Slika /arhiva/slike/19102017_8862639046.jpg
U nazočnosti brojne publike u Zagrebu je 18. listopada 2017. svečano promoviran zbornik radova „Hrvatska izvan domovine“, čiji su autori sudionici Drugog Hrvatskog iseljeničkog kongresa lani održanog u Šibeniku. Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića nazočnima se obratio prigodnim riječima Zvonko Milas, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je čestitao autorima i urednicima te je izrazio uvjerenost kako je zaživjelo globalno partnerstvo između iseljene i domovinske Hrvatske.

Zbornik su predstavili urednici: dr. sc. Marin Sopta (predsjednik Organizacijskog odbora HIK-a), prof. dr. sc. Ivan Rogić, dr. sc. Vlatka Lemić, prof. dr. sc. Mijo Korade i dr. sc. Marina Perić Kaselj, akademski slikar Josip Boteri Dini autor naslovnice zbornika i Tanja Trošelj, glavna tajnica Kongresa. Na predstavljanju je istaknuto kako je hrvatsko iseljeništvo najneistraženiji dio suvremene hrvatske povijesti.

Drugi svezak zbornika radova s Hrvatskog iseljeničkog kongresa (HIK) opseže 830 stanica, a donosi pregled recentnih znanstvenih i stručnih studija s aktualnom hrvatskom migrantskom tematikom iz raznih grana ljudske djelatnosti - od gospodarstva do kulture. Tekstovi su raspoređeni u 11 tematskih cjelina s više od 160 zasebnih autorskih priloga i to slijedom izlaganja na panel-diskusijama koje su bile naslovljene: Poduzetništvo i ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, Hrvatska iseljenička politika, Portreti, Migracije žena i identiteti iseljeničkih zajednica, Društvene mreže, Hrvatsko iseljeništvo i javnost, Pastoralna skrb u hrvatskom iseljeništvu, Iseljavanje i povratak: teškoće i perspektive, Hrvati kao nacionalne manjine; Jezik, kultura, književnost te jedanaesti panel i ujedno 11 tematska cjelina Uloga institucija u hrvatskom iseljeništvu.

Zbornik su, uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, objavili Centar za istraživanje hrvatskoga iseljeništva i Centar za kulturu i informiranje Maksimir. foto: Hrvatska matica iseljenika

Pisane vijesti