Otvoreno javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju studenata - pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske izradio je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju studenata - pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske (dalje u tekstu: Pravilnik o izmjenama i dopunama) s ciljem uvođenja odvojenih rang-listi za svaku pojedinu kategoriju studenata iz članka 3. Pravilnika o stipendiranju studenata - pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.

Uvođenje posebnih rang-listi za studente – pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva predstavlja vrlo značajan pomak kojim se potiče mlade pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva na studiranje i stjecanje znanja i kvalitetnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj te upoznavanje s domovinom predaka i hrvatskom kulturom, jezikom i svakidašnjim životom. Također, izmjenom Pravilnika nastoji se dati poseban doprinos razvoju hrvatskih zajednica u državama iz kojih dolaze te se želi potaknuti i povratak iseljenih Hrvata i njihovih potomaka u domovinu Hrvatsku, čime se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva u cjelini.
 
Isto tako, novost u Pravilniku o izmjenama i dopunama je uvođenje još dva kriterija za bodovanje socijalno-materijalnog statusa studenata – pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske. Ovom dopunom želi se vrednovati doprinos koji su hrvatski branitelji i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane dali u stvaranju suverene i neovisne hrvatske države.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je na Središnjem državnom portalu za e-savjetovanja i dostupno na sljedećoj poveznici  Javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju studenata - pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti