Održana sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije

  • Slika /slike/IMG-20211109-WA0011.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas, 9. studenoga 2021. godine u Skopju je održana Peta sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije. 

Na sjednici se raspravljalo o obostranoj zaštiti manjina i aktualnim pitanjima položaja hrvatske odnosno makedonske manjine koje žive u dvjema državama, a razmotrila se i provedba preporuka koje je Odbor donio na prethodnoj, Četvrtoj sjednici održanoj 8. srpnja 2019. u Zagrebu. Pandemija uzrokovana virusom COVID 19 zaustavila je i otežala rad pa je današnja Sjednica Međuvladinog mješovitog odbora u Skopju prva formalna sjednica koja se održava od 2019. godine.
 
„Realizacija preporuka usvojenih na sjednicama Međuvladinog mješovitog odbora održanih 2018. i 2019. godine uspjela je donijeti vidljive pomake u zaštiti i promoviranju manjinskih prava, a siguran sam da će preporuke koje smo danas usvojili i koje ćemo uputiti našim vladama potaknuti dodatne pozitivne iskorake na dobrobit pripadnika obiju nacionalnih manjina što će svakako biti poticaj sveukupnom razvoju suradnje i njegovanju prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije.“ –izjavio je državni tajnik Zvonko Milas po završetku sjednice te istaknuo da makedonska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj ima Ustavom i ustavnim zakonom zajamčen status i visoku razinu manjinskih prava te dodao: „U proteklih nekoliko godina u Sjevernoj Makedoniji vidljivi su određeni pozitivni pomaci za koje se nadam da će se nastaviti te vjerujem da će Republika Sjeverna Makedonija što prije primjereno definirati status hrvatske nacionalne manjine, sukladno potpisanom Sporazumu između dviju država iz 2007. godine.“
 
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i druge hrvatske institucije i dalje će pružati snažnu potporu očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka koji žive u Sjevernoj Makedoniji, a jedan od tih pokazatelja je i današnje potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatske radiotelevizije i Makedonske radiotelevizije. Riječ je o bilateralnom Sporazumu između dva javna medijska servisa koji omogućuje još bolju i kvalitetniju suradnju, a potpisali su ga g. Ivo Kujundžić, urednik SO Programa za Hrvate izvan RH i g. Marjan Cvetkovski, direktor Makedonske radiotelevizije.
 
Državni tajnik Zvonko Milas s hrvatskim izaslanstvom danas će održati sastanak s gradonačelnikom grada Štipa gdje će se susresti i s članovima Zajednice Hrvata Libertas te posjetiti Katoličku crkvu Sveta Blagovijest.
 
Susret državnog tajnika Milasa s biskupom Skopske biskupije  mons. dr. sc. Kirom Stojanovom održat će se sutra, 10. studenoga u prostorijama biskupske rezidencije.

Pisane vijesti