Otvorena je druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

  • Slika /slike/DSC08438.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas, 28. lipnja 2023. godine otvorena je druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske koja se održava u Cavtatu.
Na početku sjednice, državni tajnik Milas iznio je sve dosadašnje iskorake i naglasio kako je Vladin Savjet ključno operativno tijelo za razvoj odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan njenih granica.

„Riješili smo zajedno pitanje stjecanja hrvatskog državljanstva, pitanje upisa studenata pripadnika hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva na studije u Hrvatskoj, pitanje jačanja hrvatskih institucija u državama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina i radimo zajedno na europskom putu BiH, a to je jedini put koji jamči ravnopravnost Hrvata u BiH.“ -istaknuo je državni tajnik Milas koji je na kraju svog izlaganja rekao kako su to sve veliki iskoraci, ali i da je još je puno toga otvorenog pred nama.

Predsjednik Savjeta Ivan Gugan kroz svoje je obraćanje izrazio zahvalnost i Vladi Republike Hrvatske i Središnjem državnom uredu, kao i svim drugim nositeljima odnosa između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive diljem svijeta.

„Format komunikacije koji omogućava Vladin Savjet, izuzetno je važan kako bi se sva pitanja i preporuke adresirale u pravo vrijeme prema ključnim institucijama, a posebno prema Vladi RH koja u mandatu Andreja Plenkovića intenzivno radi na povezivanju iseljene i  domovinske hrvatske i integraciji hrvatskih povratnika i useljenika u RH, uz posebnu skrb o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao i o hrvatskoj nacionalnoj manjini.“-izjavio je Gugan.  

Podsjećamo,  Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se videovezom članovima trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Zahvalio je svim Hrvatima izvan Hrvatske na lobiranju za ulazak Hrvatske u dublje integracije Europske unije, Schengen i europodručje. Naglasio je da je hrvatskoj Vladi posebno važna suradnja sa svim Hrvatima izvan domovine te će im, kao i dosad, pružati snažnu potporu. Najavio je i novi prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku, koji uskoro ide u javno savjetovanje.

Na današnjoj sjednici, održana su izlaganja i paneli u kojima se govorilo o razvoju suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te o demografiji i povratništvu, sjednica nastavlja s radom sutra, a teme o kojima će se razgovarati su globalna prepoznatljivost Hrvatske te vanjskopolitički položaj Republike Hrvatske i njegovi odrazi na Hrvate izvan Republike Hrvatske.
 
 
 

Pisane vijesti