Najava održavanja druge sjednice trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Slika /slike/POZADINA _ SAVJET _ 2021_1920x900.jpg

Druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održat će se u Cavtatu (hotel Croatia) od 27. do 30. lipnja 2023. godine.

Otvorenje druge sjednice trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održat će se 28. lipnja 2023. godine (srijeda) s početkom u 9.00 sati u dvorani Ragusa hotela Croatia te je u vremenu od 9.00 do 11.00 sati ista otvorena za javnost.
 
Tijekom održavanja sjednice raspravljat će se o brojnim aktualnim temama vezanim za odnose Republike Hrvatske s Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske. Između ostalog, razgovarat će se o razvoju suradnje, o izazovima povratka i useljavanja u Republiku Hrvatsku i aktualnostima odnosnim na demografiju, o temi kao što je globalna prepoznatljivost Hrvatske kao i vanjskopolitičkom položaju Republike Hrvatske i odrazima na Hrvate koji žive izvan Republike Hrvatske. Također, razgovarat će se o izazovima i perspektivama vezanim uz položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini kao i o položaju hrvatske nacionalne manjine koja živi u dvanaest europskih država te aktualnostima u europskim i prekomorskim državama u kojima živi hrvatsko iseljeništvo.
 
Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske. Članove Savjeta, pripadnike Hrvata izvan Republike Hrvatske imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. Riječ je o 55 predstavnika udruga, organizacija i institucija Hrvata iz cijeloga svijeta, koji su angažirani u očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta, aktivni u radu svojih zajednica i koji svojim radom i djelovanjem daju doprinos u unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom. Osim predstavnika Hrvata izvan Hrvatske, imenovani članovi Savjeta su i predstavnici državnih tijela, institucija te Katoličke crkve i organizacija civilnoga društva.
 
Zainteresirane za praćenje, a zbog postupka akreditiranja, molimo da do ponedjeljka, 26. lipnja, do 14.00 sati dostave sljedeće podatke: 
 
  1. Ime i prezime
  2. Naziv redakcije
  3. Kontakt (email/mobitel)

Pozivamo vas da u skladu s mogućnostima pratite drugu sjednicu trećeg saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, a ukoliko su vam potrebne proširene informacije kao i dogovori za intervjue/razgovore, snimanja, molimo da nam se pravovremeno obratite na email: press@hrvatiizvanrh.hr i mobitel: 098/904-30-34.

 

Pisane vijesti