Otvoren Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH

  • Slika /NG/10 listopad/Arhiv Dokumentarnog centra BiH/Zvonko Milas  - Arhiv DC BiH.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Arhiv je od strateškog interesa i značaja za hrvatski narod na ovim prostorima, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer doprinosi utvrđivanju istine o Domovinskom ratu

Svečanim presijecanjem vrpce, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas otvorio je u ponedjeljak, 7. listopada 2019. godine, Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini.

Prigodnoj svečanosti otvorenja ispred prostorija Centra u Mostaru nazočili su pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, ravnatelj Centra Željko Raguž, članovi obitelji poginulih i umrlih branitelja pripadnika HVO-a te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Otvorenje Arhiva od strateškog je interesa i značaja za hrvatski narod na ovim prostorima, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer doprinosi utvrđivanju istine o Domovinskom ratu.

„Kolika će biti važnost rada ovog Centra ponajbolje govori iskustvo u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujući radu i istraživanjima Hrvatskog memorijalnog centra iz javnosti su potisnute mnoge negativne konotacije o Domovinskom ratu, ispravljene krive teze i pobijene neke tužbe pred domaćim i međunarodnim sudovima“, istaknuo je Milas, dodavši kako se isključivo činjenicama dobivenim kroz istraživački rad vrsnih povjesničara - djelatnika Centra može suprotstaviti manipulacijama i različitim tumačenjima događaja iz naše novije povijesti. „Nastojmo maksimalno odgovorno, činjenično utemeljeno, govoriti i pisati našu istinu – istinu utemeljenu isključivo na znanstvenim i povijesnim činjenicama. Znanjem, izvrsnošću i istinom gradimo svoju bolju sadašnjost i još bolju  budućnost, nikad ne gubeći iz vida tko smo i na koji način smo stekli sadašnje blagodati“, poručio je državni tajnik i zaključio kako će ovaj Centar svima, a posebice generacijama koje dolaze, pomoći u tome.

Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini utemeljen je 2013. godine kao znanstvena ustanova sa zadaćom prikupljanja, sređivanja, čuvanja te stručnog i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskoga rata u BiH. Izgradnju danas otvorenog Arhiva omogućio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u okviru natječaja za financiranje programa i projekata koji će pridonijeti ostvarenju ciljeva RH prema Hrvatima u BiH, a sufinanciralo ga je i Ministarstvo hrvatskih branitelja.
 

Stranica