Održana 2. Videokonferencija koja povezuje škole u Vukovaru, Chicagu i Širokom Brijegu

Slika /arhiva/slike/1032018_1555963153.jpeg

U subotu, 24.veljače 2018., u sklopu programa "Korijeni", kojeg provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, održana je druga videokonferencija na kojoj je sudjelovalo pet škola: Prva osnovna škola "Široki Brijeg", Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Vukovar te tri škole iz Chicaga – Hrvatska škola kardinala Stepinca – Chicago, Hrvatska škola "Presveto srce" – Chicago i Hrvatska škola pri Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu.

Bio je to susret sada već poznatih lica. Djeca iz Vukovara svoje male prijatelje u Chicagu poučili su o Ivani Brlić-Mažuranić i ispričali im priču Šuma Striborova, dok su ih mališani iz Širokog Brijega upoznali sa svojim krajem. Održali su izvrsnu dvojezičnu prezentaciju o utjecajnim širokobriješkim ličnostima kojom su objasnili povijest toga kraja (iz kojeg potječe veliki dio hrvatske zajednice u Chicagu) te su, između ostaloga, izveli i dirljivu recitaciju tradicionalne, narodne hercegovačke poezije. Jedna od tema ove konferencije bila je i hrvatska kulturna baština, a kako tradiciju od zaborava čuvaju maleni Hrvati, pjesmom i plesom pokazali su polaznici dopunskih škola diljem Chicaga.

Virtualnom susretu u Vukovaru ravnateljici škole Lidiji Miletić pridružila se i Croatiana Orešković iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koja je ujedno jedna od začetnica samoga projekta. Iz Hrvatskog kulturnog centra u Chicagu javila se generalna konzulica Sanja Laković izrazivši oduševljenje projektom, naglasivši važnost održavanja veza s domovinom. Na prijedlog Lidije Miletić, susret je završen uz ples i pjesmu. Zasvirali su tamburaši iz škole Kardinala Stepinca, dok su djeca iz Vukovara, Širokog Brijega te ostalih škola u Chicagu zaplesala na zvuke tamburice.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u RH i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

Pisane vijesti