Održan pripremni sastanak povodom održavanja 14. sjednice hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina

Slika /arhiva/slike/10012018_417863898.jpg

U srijedu 10. siječnja 2018., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i supredsjedatelj hrvatskog dijela hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina održao je sastanak s Ferencom Kalmárom, povjerenikom ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske za razvoj politike susjedstva i supredsjedateljem mađarskog dijela međuvladinog Mješovitog odbora.

Tema sastanka bila je priprema 14. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatski i Republike Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Mađarskoj. Gospodin Kalmár i gospodin Milas, razgovarali su o tematici koja će biti razmatrana na predstojećoj sjednici MMO-a te su sa zadovoljstvom istaknuli kako je većina usvojenih preporuka s prethodne 14. sjednice ostvarena.

Istaknuti projekti na čijoj se realizaciji radilo duže vrijeme, a koji su u finalnim fazama su izgradnja učeničkog doma pri Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku, završetak izgradnje Hrvatskog kazališta u Pečuhu kao i završetak izgradnje Hrvatskog doma u Pečuhu.

Tijekom susreta pokazana je otvorenost za nastavak dobre suradnje te je naglašeno da Republika Hrvatska i Mađarska imaju visoke standarde i visoku razinu zaštite i ostvarivanja manjinskih prava. Domaćin 14. sjednice MMO-a, koja će se održati početkom ožujka ove godine je Mađarska.

Na sastanku je ujedno planirano da će se, sjednica MMO-a održati u Budimpešti, a dan prije održati će se svečano otvaranje Hrvatskog doma u Pečuhu. Državni tajnik Milas je naglasio kako Republika Hrvatska i Mađarska imaju vrlo dobre bilateralne odnose te je izrazio uvjerenje, da će se dobrosusjedski odnosi dvije države razvijati i dalje u najboljem pravcu, a da tome svakako daju veliki doprinos pripadnici mađarske manjine u Republici Hrvatskoj, i pripadnici hrvatske manjine u Mađarskoj.

Pisane vijesti