Državni tajnik Zvonko Milas u radnom posjetu Sjevernoj Makedoniji i Kosovu

  • Slika /slike/manjine/makedonija/IMG-20210302-WA0006.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Zvonko Milas održao je niz sastanaka i susreo se s našim sunarodnjacima u Republici Sjevernoj Makedoniji i Republici Kosovo.

Dana 2. ožujka 2021. sudjelovao je na sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije gdje se susreo sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i supredsjedateljicom Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije, gospođom Fatmirom Isaki. Na sastanku se razgovaralo o nastavku suradnje kojom se promiču manjinska prava, kao i o dodatnom unaprjeđenju odlične bilateralne suradnje. Državni tajnik Milas s ponosom je istaknuo kako makedonska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj ima Ustavom i ustavnim zakonom zajamčen status i visoku razinu manjinskih prava. Iskazao je zadovoljstvo što su u protekle tri godine vidljivi određeni pozitivni pomaci u Sjevernoj Makedoniji, za koje se nada da će se nastaviti te da će Republika Sjeverna Makedonija, čim to bude moguće, definirati status hrvatske nacionalne manjine, sukladno vrlo dobrim i prijateljskim odnosima, kao i potpisanom Sporazumu između dviju država iz 2007. godine.
 
Tijekom boravka u Skopju državni tajnik Milas održao je sastanak s predsjednicom ZHRM gđom Nevenkom Kostovskom i članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Nenadom Živkovićem. Također, u Biskupskoj rezidenciji održan je sastanak s mons. dr. sc. Kirom Stojanovom, biskupom Skopske biskupije, a na kraju boravka u Skopju održan je sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga iz cijele Sjeverne Makedonije, koji su državnog tajnika izvijestili o svojim trenutačnim aktivnostima i izazovima, a on ih je pozvao na suradnju i zajedništvo te da i nadalje vrijedno rade na očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta, posebice s djecom i mladima.
 
Dana 3. ožujka 2021. izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske predvođeno državnim tajnikom Zvonkom Milasom boravilo je u Republici Kosovo.
U mjestu Letnica, državni tajnik Milas susreo se s gđom Karolinom Dokić, a potom je uslijedio obilazak mlina i crkve Majke Božje Letničke i kratki razgovor s ocem Marijanom Demajem. U Župnom uredu u Janjevu održan je sastanak na kojemu su sudjelovali don Matej Palić, g. Josip Cimirotić i g. Sebastijan Čolakić. Radni posjet hrvatskog izaslanstva završio je obilaskom crkve Sv. Nikole. Na žalost, stanje u oba ova mjesta u kojima pripadnici hrvatske nacionale manjine žive već stoljećima vrlo je loše i puno je problema, počevši od onih sigurnosnih, pa nadalje. Središnji državni ured će našim sunarodnjacima i nadalje pružati snažnu stručnu, materijalnu i političku potporu, kako bi došlo do vidljivih pozitivnih pomaka.
 
U izaslanstvu državnog tajnika Milasa bili su dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu te gđa Nives Tiganj, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji i gđa Ana Vučić, 2. tajnik, tijekom boravka u Sjevernoj Makedoniji, a tijekom boravka na Kosovu gđa Danijela Barišić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Kosovo i g. Mladen Delivuk, 1. tajnik.

Pisane vijesti