Državni tajnik Zvonko Milas i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u radnom posjetu Mostaru, Grudama i Ljubuškom

  • Slika /slike/priopcenja/NASLOVNA.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U ponedjeljak 29. travnja 2019. u Mostaru, Grudama i Ljubuškom boravili su Zvonko  Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, a sastali su se s brojnim predstavnicima Hrvata iz kulturnog, znanstvenog i društvenog života te posjetili niz institucija čiji rad podupire Vlada Republike Hrvatske.

U Mostaru su posjetili Hrvatski narodni sabor BiH gdje su se sastali s prof.dr.sc. Draganom Čovićem, predsjednikom HNS BiH i suradnicima, nakon čega su u pratnji ravnatelja Ivana Vukoje posjetili zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koje je u izgradnji. Ministrica kulture tom je prigodom najavila spremnost Vlade Republike Hrvatske za nastavak potpore završetku izgradnje kazališta. Tijekom posjeta Mostaru hrvatsko izaslanstvo obišlo je i Franjevačku knjižnicu u Mostaru.  

U Grudama su nazočili otvorenju novoizgrađenog dijela OŠ Ruđer Bošković te otvorenju 56. Šimićevih susreta. 

Državni tajnik Milas čestitao je načelniku općine Grude Ljubi Grizelju, ravnateljici škole Luciji Mikulić, svim djelatnicima i roditeljima na trudu, upornosti ali i ljubavi koju su uložili u pripremu i realizaciju ovog važnog projekta. „Dogradnja novih prostorija jasno pokazuje kako broj djece, broj učenika u ovoj općini stalno raste i to je ono što je važno, što ulijeva sigurnost i povjerenje kako je svako ulaganje u ove krajeve ulaganje u budućnost. To nije ulaganje u građevine, zidove – to je ulaganje u ljude koji su najvrjedniji resurs svake zemlje, stoga kada govorimo o ovoj školi, govorimo prije svega o djeci i mladima koji će je koristiti, a ponosni smo što je i Vlada Republike Hrvatske mogla sudjelovati u njenoj izgradnji.  Svi oni koji će u ovoj školi prolaziti kroz proces obrazovanja zaslužuju ovakve uvjete. Vjerujem kako ćemo zajedno raditi na tome da mladi ostaju na ovim prostorima" - poručio je Milas i dodao kako je škola nastala kao rezultat zajedničkih napora – Hrvata ovog kraja i Republike Hrvatske.  

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je 56. Šimićeve susrete te istaknula važnost same manifestacije koja je jedna od najdugovječnijih manifestacija u Bosni i Hercegovini i koja uz njegovanje uspomena na opus A.B. Šimića, posebno djeci i mladima, prenosi uspomenu na bogatstvo hrvatske književnosti, istodobno ih podučavajući o tome koliko su velikani poput braće Šimić pridonijeli hrvatskoj književnoj baštini.  

Državni tajnik Zvonko Milas i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetili su i Ljubuški gdje su se u zgradi Općine sastali s načelnikom Nevenkom Barbarićem, predsjednikom Općinskog vijeća Tihomirom Kvesićem, dopredsjednikom Vlade ŽZH i ministrom financija Tonijem Kraljevićem i predsjednikom Skupštine ŽZH Ivanom Jelčićem.

Tijekom posjeta Ljubuškom obišli su i projekte koje sufinancira Vlade Republike Hrvatske, Kino dvoranu u Kulturnom centru Ljubuški čija izgradnja je u tijeku te franjevački samostan sv. Ante na Humcu u sklopu kojeg se nalazi knjižnica, najstariji muzej u BiH te zbirka umjetnina „Galerija Majka“.

 

 

 



Pisane vijesti