Državni tajnik Milas na otvorenju Hrvatskog vrtića i osnovne škole Mate Meršića Miloradića u Sambotelu

  • Slika /slike/Priopćenje Sambotel 2019/Sambotel 2019. 3.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U utorak, 3. rujna 2019. svečano je otvorena obnovljena školska zgrada u koju je smješten novoosnovani Hrvatski vrtić i osnovna škola Mate Meršića Miloradića u Sambotelu, čime su i Hrvati iz zapadnoga dijela Mađarske dobili obrazovnu ustanovu sličnu onima kakve već postoje u Budimpešti, Pečuhu i Santovu.
 
Svečano otvorenje nove ustanove čiji je osnivač Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj svojim su lijepim i veselim kulturno-umjetničkim programom uljepšali vrtićka djeca i učenici nižih razreda koji nastavu pohađaju na hrvatskome jeziku, a otvorenju je nazočio veliki broj gostiju i uzvanika, među kojima su bili: g. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova mr. sc. Zdravka Bušić, državni tajnik u Uredu premijera Mađarske za odnose s vjerskim zajednicama i manjinama g. Miklós Soltész, potpredsjednik Parlamenta Mađarske g. Csaba Hende, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić, gradonačelnik Grada Sambotela dr. sc. Tivadar Puskás, zastupnik u Parlamentu Mađarske g. Jozo Solga, predsjednik Hrvatske državne samouprave g. Ivan Gugan i drugi.
 
U svome izlaganju državni tajnik Milas je rekao kako je za opstojnost i razvoj manjinskih zajednica ključan odnos većinskoga naroda prema manjinskome, a on je „kako u Hrvatskoj, tako i u Mađarskoj, u najvećoj mjeri skladan i pozitivan – obje nacionalne manjine ostvaruju visoku razinu manjinskih prava, vrlo su angažirane u kulturnom, kao i u društveno-političkom području i odlično uklopljene u društvo u kojemu žive, a istovremeno uspijevaju zadržati i razvijati svoj specifičan manjinski identitet.“ Milas je istaknuo iznimnu važnost kvalitetnog i dostupnog obrazovanja za djecu i mlade, pri čemu danas, kao i prije pet stoljeća, koliko Hrvati već žive u ovome dijelu Mađarske, učenje i poučavanje hrvatskoga jezika ima ključno mjesto u očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta.

Pisane vijesti