U Tolisi potpisani ugovori o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu

  • Slika /slike/BiH projekti 2019, Tolisa/6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 1. kolovoza 2019. godine o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu, u prostorima Franjevačkog samostana u Tolisi, potpisani su ugovori o dodjeli financijskih sredstava s korisnicima potpore. Po drugi puta potpisivanje ugovora o financijskoj potpori održalo se u Bosni i Hercegovini uz nazočnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragana Čovića, ministara i dužnosnika Vlade Republike Hrvatske, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine te ostalih uvaženih uzvanika.

U 2019. godini potporu je dobilo 89 programa i projekta koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini, u ukupnom iznosu od 25,8 milijuna kuna (34 programa i projekta iz područja kulture, 17 programa i projekta iz područja obrazovanja i znanosti, 12 programa i projekta iz područja zdravstva i 26 programa i projekta iz ostalih područja). Tijekom upriličene svečanosti nakon potpisivanja ugovora pod krovom franjevačkog samostana i crkve UBDM u Tolisi koji su nacionalni spomenik, čule su se pozdravne riječi u znaku zahvale prije svega Vladi Repubike Hrvatske na pruženoj potpori od životne važnosti za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Tom prigodom državni tajnik Zvonko Milas čestitao je svim korisnicima potpore koji su potpisali ugovore te iskazao uvjerenje da će se njihovom realizacijom unaprijediti kvaliteta života ne samo Hrvata, već svih građana Bosne i Hercegovine. „Ponosni smo na naše ljude koji su prijavili ove projekte, pokazuje to odlučnost Hrvata da se kvalitetnim projektima bore za svoju opstojnost u Bosni i Hercegovini“ – istaknuo je Milas.

Nazočnima se obratio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković i Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a. Premijer se zahvalio za srdačan prijem u Tolisi. "Ovo je lijepo okupljanje Hrvata BiH. Večer Hercegovine u Posavini uvijek je dobra prigoda za sinergiju Hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Došli smo ovdje kao potpora BiH te pravima Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH, ali ne i manje važnog za sadašnjost, prošlost, ali još i više europske budućnosti BiH", rekao je Plenković. Najavio je nastavak potpore te istaknuo kako je Hrvatska Hrvatima i BiH prijatelj. Čović je ocijenio kako je sinergija Vlade RH u dvadesetak godina pomogla i dovršetku Franjevačkog samostana u Tolisi. "Nešto slično radili smo i u Dubravi, nadam se da ćemo to napraviti i na Plehanu u skorije vrijeme oko kojeg smo također počeli raditi. To su tri samostana koja se vežu uz Savu a baštine sve ono što ima Hrvatski narod Posavine i BiH", rekao je Čović. Dodao je da je još značajna činjenica da su Vlada i premijer Plenković zajedno s Hrvatima.

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su i ministri u Vladi RH i predstavnici diplomatskog kora, Drago Prgomet, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Božo Ljubić i Željko Raguž (Odbor za Hrvate izvan RH), predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Jelka Milićević, zamjenica predsjednika Vlade F BiH, Zora Dujmović, ministrica kulture i športa, predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić s ministrima u Vladi i brojni drugi visoki gosti iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Nakon potpisivanja ugovora, upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali učenici OŠ Fra Stipan Vrljić, članovi dramske skupine „Mali Princ“ te zbor mladih Mir iz Župe Blagaj Buna. Cijela ceremonija odvijala se u kongresnoj dvorani Franjevačkog samostana u Tolisi. Domaćinstvo takvog događaja pomno je odabrano jer bosanski franjevci stoljećima su bili i ostali čuvari kulturne i duhovne baštine svojega kraja. Domaćin svečane ceremonije potpisivanja u samostanu u Tolisi bio je gvardijan fra Mario Jurić. 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković tijekom posjete Županiji Posavskoj održao je i sastanak u Vladi Županije Posavske gdje je srdačan doček i radni sastanak upriličio predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić. Među gostima iz RH bili su Mario Banožić, ministar državne imovine, Ivan Sabolić veleposlanik RH u BiH, državni tajnik Zvonko Milas (Središnji državni ured za Hrvate izvan RH), Zdravka Bušić (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), Ivan Bandić, generalni konzul RH u BiH (Tuzla). Među predstavnicima iz Županije Posavske bio je predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, dr. Perica Jelečević, član savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, ministri u Vladi ŽP, načelnici općina Županije Posavske. Razgovarano je o aktualnim temama iz Županije Posavske, njenim prioritetima te smjerovima suradnje i zajedničkih projekata kojima se pomažu Hrvati u BiH kao što se to čini ugovorima za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini potpisanim u Tolisi.

Pisane vijesti