Dodijeljene stipendije za učenje hrvatskog jezika u Splitu

  • Slika /NG/2020/3 Ožujak/Stipendije Split/DOdjela stipendija SPlit.jpg
  • Slika

Polaznicima tečaja hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Splitu uručeni su ugovori o stipendiranju. Pravo na stipendiju za upravo započeti ljetni semestar tečaja steklo je 29 potomaka hrvatskih iseljenika većinom iz zemalja Južne Amerike.

Prigodan susret uz dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika održan je u četvrtak, 5. ožujka 2020. godine, na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Nakon provedenog Javnog poziva i predmetne Odluke Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske pravo na stipendiju za upravo započeti ljetni semestar Tečaja hrvatskog jezika steklo je 29 potomaka hrvatskih iseljenika, većinom iz zemalja Južne Amerike. Svi oni s velikim zanimanjem i marljivošću pohađaju Tečaj hrvatskog jezika koji organizira i provodi Centar za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta u Sveučilišta u Splitu.

Nazočne je u ime Središnjeg državnog ureda pozdravila te ugovore polaznicima uručila Ivanka Kunštić, voditeljica Ureda dobrodošlice, a u ime domaćina prigodnu je riječ uputila Jagoda Granić, voditeljica Centra.

Osim stjecanja znanja i upoznavanja s hrvatskim jezikom i kulturom, Program učenja hrvatskog jezika ima za cilj uspostaviti, njegovati i razvijati povezanost s Hrvatima i njihovim potomcima diljem svijeta, ali također pružiti čvrsti poticaj u svrhu njihovog povratka i trajnog useljenja u Republiku Hrvatsku. U tom sklopu predstavnici Središnjeg državnog ureda su polaznike Tečaja u Splitu upoznali s postupkom reguliranja osnovnih statusnih pitanja, stjecanja hrvatskog državljanstva, mogućnosti zapošljavanja, kao i s drugim pojedinostima od važnosti za boravak u Republici Hrvatskoj. U neposrednom razgovoru razmijenjena su pojedinačna iskustava te je iskazana spremnost za redoviti kontakt i pomoć.

U okviru posjeta predstavnika Središnjeg državnog ureda Splitu održan je i sastanak s predstavnicima i nastavnim osobljem Filozofskog fakulteta na čelu s dekanicom prof. dr. Glorijom Vickov. Na sastanku je bilo riječi o tekućim aktivnostima, izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom te su izneseni prijedlozi za daljnji razvitak i unaprjeđenje Programa učenja hrvatskoga jezika.

Stranica