Započela konferencija 'MEETING G2.3 - Hrvatska puna poslovnih prilika"

Slika /arhiva/slike/7112017_5298500186.jpg
U ponedjeljak, 6.studenog 2017., u Zagrebu je održan prvi dan konferencije G2.3, usmjerene na poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

Hrvatski iseljenici iz svih krajeva svijeta okupili su se u Kongresnom centru Foruma Zagreb gdje će od 6. do 8. studenog zajedno pokušati doprinijeti jačanju poslovnih veza između Hrvatske i njene dijaspore. Tom prigodom, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas je poručio da su svi okupljeni, iako se većina međusobno ne poznaje, povezani činjenicom da su dio nedjeljivog naroda koji živi svugdje u svijetu, ali i time što dijele svijest o potencijalu ove globalne hrvatske obitelji. „Ovim susretom – susretom nas koji dijelimo viziju o tome što hrvatski globalni potencijal može stvoriti i gdje nas može dovesti – hrvatska mreža se jača, ideje množe, a nove prilike stvaraju. I to je ono što je uzbudljivo, aktualno i inspirativno', poručio je Milas i dodao kako je Vlada Republike Hrvatske od Hrvata izvan Hrvatske učinila partnere. 'Naša zadaća od sada je da definiramo, interpretiramo i oblikujemo vlastiti identitet, da vjerujemo u vlastitu etiku, da preuzmemo odgovornost za vlastite postupke, da otvaranjem novih vidika prevladamo izazove i zajednički preuzmemo globalni zadatak vlastitog razvoja, jer se hrvatsko pitanje u svojoj ukupnosti prostire na sva tla na kojima Hrvati žive. Ova konferencija je značajan korak u tom smjeru', zaključio je Milas. Konferenciju 'MEETING G2.3 - Hrvatska puna poslovnih prilika' čiji je cilj poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske u utorak 7.studenog svečano je otvorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Pozdravnim govorom sudionicima su se obratili i državna tajnica Zdravka Bušić te direktor MEETING G2 Josip Hrgetić iz Foruma Zagreb.MEETING G2 organizira se već tradicionalno pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar – Kitarović i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz podršku Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Turističke zajednice Grada Zagreba. Prve dvije konferencije privukle su više od 100 uspješnih poslovnih ljudi iz 23 zemlje svijeta s gotovo svih kontinenata – iz Argentine, Australije, Austrije, Bolivije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Ekvadora, Finske, Francuske, Hrvatske, Južne Afrike, Kanade, Kolumbije, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Paragvaja, Perua, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švicarske, Velike Britanije i Venezuele.

Ovogodišnja, treća konferencija uključuje predstavljanje svakog sudionika ponaosob, odnosno, čvršće umrežavanje s 10 provjerenih start-upova. Također su predviđene panel diskusije o načinima privlačenja investitora iz hrvatske dijaspore, rasprava o tome kako promovirati hrvatske proizvode po cijelome svijetu, okrugli stol o prilici koju razvoj gospodarstva ima preko hrvatskih sportaša te o potencijalu koji Hrvatska ima kao nezagađena i ekološka zemlja.

Pisane vijesti