Započela 7. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Slika /arhiva/slike/31012018_1784067242.jpg

U utorak 30.siječnja 2018., u Beogradu započela 7. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina (MMO) između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a g. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a srpsko izaslanstvo predvodi predsjedatelj srpskog dijela MMO-a g. Ivan Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

Na sjednici se razmatra provedba preporuka usvojenih na posljednjoj 6. sjednici MMO-a održanoj u listopadu 2014. godine u Zagrebu i Vrhovinama te se razgovara o aktualnom stanju u manjinskim zajednicama i o pitanjima od posebne važnosti za poboljšanje položaja i statusa hrvatske manjine u Republici Srbiji i srpske manjine u Republici Hrvatskoj.

„Za Hrvatsku je ključno da hrvatska manjina u Srbiji ima jednaka prava kao i srpska manjina u Hrvatskoj, što podrazumijeva da i Hrvati u Srbiji imaju svoje predstavnike na svim razinama vlasti, lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj, i očekujem da ćemo u tome napraviti pomak“ izjavio jeZvonko Milas i dodao kako je važno da dvije strane nakon više od tri godine “ponovno razgovaraju” o otvorenim pitanjima u rješavanju prava manjinskih zajednica.“Očekujem da ćemo učiniti korake koji će relaksirati odnos dviju država u cilju bolje suradnje i na dobrobit manjina koje žive u Srbiji i Hrvatskoj”, rekao je Milas. Kazao je kako vjeruje da će se ubuduće sastanci Međuvladinog mješovitog odbora održavati svake godine, a pokrenute teme i pitanja otvorena na tim sastancima i rješavati, ne svodeći se samo na deklarativnu opredijeljenost.

“Cilj nam je promicanje zaštita manjinskih prava, u čemu Hrvatska drži visoko ljestvicu, o čemu govori i priznanje OESS, gdje je Hrvatska zajedno s Mađarskom bila ogledni primjer zaštite manjinskih prava u EU”, rekao je Milas koji je ukazao i na mogućnost suradnje ne samo u promicanju manjinskih prava u obje države već i “u prekograničnim projektima koji će donijeti korist objema stranama i kroz uključivanje manjina u što većem broju i opsegu. “Imamo priliku učiniti pomake koji će odnose dviju država, koji su užasno važni, relaksirati i pomaknuti u smjeru u kojem trebamo ići – u smjeru dijaloga i rješenja na dobrobit obje države, a poglavito na dobrobit manjina koje u ovoj cijeloj priči trebaju dobiti glavni riječ”. Milas je podsjetio na pitanje političke zastupljenosti Hrvata u Republici Srbiji ”.“Mi očekujemo da to rješenje uskoro dobije i svoju realizaciju i da Hrvati u Srbiji, kako i predstavnici nacionalne manjine Srba u Hrvatskoj, budu zastupljeni na svim razinama vlasti. Neću reći da je to lako rješivo, ali očekujem da dođemo do rješenja koje hrvatska zajednica traži i koje je po Međudržavnom sporazumu i pripada”, rekao je Milas. Državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak najavio je na početku službenog dijela sjednice da će sva pitanja i problemi s kojima suočavaju manjinske zajednice u obje države biti otvorena na današnjoj i idućim sjednicama. Kao neke od glavnih tema spomenuo je i “obrazovanje i zapošljavanje, posebno u javnom sektoru”.

Rekao je da postoji pravni okvir i za izbor predstavnika manjinskih stranaka i njihovo aktivno sudjelovanje u političkom životu na sve tri razine vlasti, ocijenivši da u izbornom sustavu Srbije postoje razlike za izravno i formalno predstavljanje nacionalnih manjina u odnosu na to kako je to predviđeno u hrvatskom izbornom modelu. Bošnjak je najavio da će Srbija kroz dijalog u Međuvladinom mješovitom odboru za manjine, ali i kroz akcijski plan u Poglavlju 23 pregovora s EU, raditi na izmjenama zakonodavstva i rješavanju pitanja izravnog predstavljanja hrvatske zajednice u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Srbiji. Srbijanski ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić naglasio je, pozdravljajući sudionike današnje konferencije, kako “Srbija ostaje snažno opredijeljena za razvijanje dobrih odnosa sa svim susjedima”, što je “jedan od prioriteta njezine vanjske politike”.

“Dragocjenost u tim odnosima je jedinstvo različitosti, prije svega u zaštiti prava nacionalnih manjina u obje države. Unaprijeđenje suradnje s Hrvatskom i rješavanje svih otvorenih pitanja je ne samo u interesu naših dviju država već za čitavu regiju”, rekao je Ružić istaknuvši kako je “vrlo važno” što su obje strane pokazale opredijeljenost za rješavanje svih otvorenih pitanja kroz otvoreni dijalog. Međuvladin mješoviti odbor za manjine Srbije i Hrvatske, koji se ponovno sastao poslije tri i pol godine, zasjedat će dva dana i poslije razgovora u Beogradu bit će nastavljen u srijedu u Bačkom Monoštoru.

Pisane vijesti