Zamjenica Perkušić otvorila izložbu „ Ponosno hrvatsku nošnju nosim“

Slika /arhiva/slike/8062018_7006793962.jpg

U četvrtak, 7. lipnja, Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske otvorila je izložbu "Ponosno hrvatsku nošnju nosim".

Izložba ima za cilj ima predstaviti zagrebačkoj publici i široj hrvatskoj javnosti program Revije tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH koji se organizira petu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini te senzibilizirati javnost o značaju hrvatske folklorne baštine u očuvanju hrvatskog identiteta u hrvatskim iseljeničkim i manjinskim zajednicama te kod Hrvata u BiH.

Čestitajući organizatorima, zamjenica Perkušić je naglasila kako je hrvatska narodna nošnja uistinu naš pono – hrvatsko bogatstvo neprocjenjive vrijednosti „ Svaka od ovih nošnji simbolizira hrvatsku različitost i hrvatsku ljepotu. Upravo zbog takve raznolikosti svoje tradicijske kulture Hrvatska je i u svjetskim razmjerima prepoznata kao jedna od najvećih i najbogatijih. Zadaća svih nas je da taj dragulj naše posebnosti i našeg identiteta sačuvamo i s ponosom pokazujemo. Stoga Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske daje potporu kako ovom tako i drugim sličnim projektima koji podupiru i njeguju našu bogatu hrvatsku kulturnu i tradicijsku baštinu“ . poručila je Perkušić.

Izložbu su organizirali Hrvatska matica iseljenika i Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini 'Stećak'. Otvorenju izložbe nazočili su i doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, izaslanici Općine Tomislavgrad potom predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrada Luka Krstanović i pomoćnik za pitanja branitelja i zajedničke poslove Ivica Šarac, predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Robert Bagarić i tajnik Skupštine Zdravko Skočibušić, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, predstavnici gradskog Ureda za demografiju, predstavnici ZAFAZ-a, Zvonko Djidic, član Uprave Saveza hrvatskih društava u Švedskoj, pripadnici Turopoljskog banderija Plemenite općine Turopolje, predstavnici Ministarstva kulture (Uprava za zaštitu kulturne baštine, Odjel za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu), dr. sc. Tvrtko Zebec, voditelj Međunarodne smotre folklora, predstavnici Instituta za etnologiju i vodstvo Međunarodne smotre folklora, predstavnici KUD-ova, Crkve i ostali prijatelji.

Autor izloženih fotografija je sarajevski umjetnički fotograf Jasmin Fazlagić, a nastale su tijekom održavanja proteklih revija u Tomislavgradu. Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 22. srpnja, kada i završava 52. Međunarodna smotra folklora.

Pisane vijesti