U Mosonmagyarovaru održan 18. Dan Hrvata u Mađarskoj

Slika /arhiva/slike/22112017_2432540981.jpg
U subotu, 18. studenoga 2017. godine, u organizaciji Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i Saveza Hrvata u Mađarskoj te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Mađarske dr. J?nosa ?dera, u Mosonmagyarovaru/Starom Gradu održana je tradicionalna proslava „Dana Hrvata u Mađarskoj“.

Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske proslavi je nazočila zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić, ovom prigodom kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te Dubravka Severinski, načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske. Proslava je započela Svetom misom u crkvi Djevice Marije Kraljice i sv. Gotharda. Misno slavlje na gradišćanskom jeziku predvodio je mons.dr. Ferenc Benković, biskupski savjetnik. Misa je završila hrvatskom tradicionalnom vjerskom pjesmom i budnicom „Rajska djevo kraljice Hrvata“. Nakon mise, u UFM Areni uslijedilo je nastavak programa otvorenjem izložbe pod nazivom „Vrijednosti“ – Gradišćanski Hrvati u Mađarskoj. Izložbu je prigodnim riječima otvorio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić. Tamburaški sastav Koprive iz Petrovog sela popratio je otvorenje izložbe.

Program je nastavljen u istom prostoru kulturnim programom pod nazivom „Gizdav sam da sam Hrvat“, u kojem su sudjelovala hrvatska kulturna društva, zborovi i tamburaški sastavi gradišćanske regije. Na početku ovog dijela programa, nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Mosonmagyarovara Arvay Istvana, prisutnim gostima i uzvanicima obratila se Ivana Perkušić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske koja je naglasila upravo predsjednik hrvatske Vlade gospodin Plenković uvijek naglašava važnost svih Hrvata koji žive izvan granica Lijepe naše, s obzirom da su upravo oni poveznica Domovine sa svijetom, ali i bitna sastavnica cjelovitog hrvatskog naroda i hrvatskog kulturnog prostora. Isto tako, naglasila je kako će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u suradnji s drugim nadležnim tijelima ustrajati na provođenju zadane politike Vlade Republike Hrvatske u povezivanju domovinske Hrvatske i svih pripadnika hrvatskog naroda koji žive izvan njezinih granica.

Prisutne je pozdravio i veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti Mladen Andrlić, ujedno i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac i predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan. Organizatori Dana Hrvata u Mađarskoj, Hrvatska državna samouprava i Savez Hrvata u Mađarskoj su dodijelili i odličja za istaknute djelatnosti Hrvata u Mađarskoj, koja su dobili: dr. Ante Kolić na području vjerskog života, Joso Ostrogonac na području hrvatskog odgoja i obrazovanja, Marija Petrič na području hrvatskog školstva i djelatnosti za hrvatsku mladež, Margita Tupčija na području hrvatske kulture i hrvatskog školstva, Pjevački zbor iz Narde na području kulturnog života, posthumno Stipan Šibalin na području kulturnog života te Stipan Đurić na području kulturnog života.

Uslijedio je kulturno-umjetnički dio programa u kojem su učestvovali: kao domaćini - zbor Mali Dunaj iz Kemlje i zbor Hrvatske samouprave Starog Grada/Mosonmagyarovar, solistica Vivien Fulop, Hrvatski mješoviti zbor Željezne županije, Karmela Pajrić s recitacijom pjesme Mate Šinkovića, HKD Veseli Gradišćanci iz Unde te Tamburaški sastav Kajkavci iz Umoka. „Dan Hrvata u Mađarskoj“ nastavio se zajedničkim druženjem na prijemu, koji je tim povodom upriličen na galeriji UFM Arene. Danu Hrvata u Mađarskoj su nazočili i generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, diplomatska savjetnica u Veleposlanstvu RH u Budimpešti Maja Rosenzweig Bajić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti Marin Skenderović, podtajnik u mađarskom Parlamentu Nagy Istvan, parlamentarni zastupnik Firtl Matyas, glasnogovornik Hrvata u mađarskom Parlamentu Mišo Hepp, počasni konzul RH u Mađarskoj i bivši predsjednik HDS-a Mijo Karagić, predstavnici Jursko-mošonjsko-šopronske županije Nemeth Zoltan, dr. Peto Peter i Szeles Sandor, dok je iz Ministarstva ljudskih resursa Mađarske bio prisutan Tircsi Richard.

Pisane vijesti