Treći hrvatski iseljenički kongres

Slika /arhiva/slike/29062018_3334740316.jpg

Treći hrvatski iseljenički kongres pod nazivom “odlazak – ostanak – povratak”, održava se u Osijeku od 29. lipnja do 1. srpnja 2018. godine u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Na kongresu sudjeluju znanstvenici i stručnjaci koji se bave temom proučavanja hrvatskog iseljeništva iz iseljeništva i domovine, ali i poslovni ljudi, povratnici u domovinu koji će predstaviti svoja osobna iskustva pri realizaciji projekata i poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj.

Sudionicima kongresa obratio se državni tajnik Zvonko Milas koji je u svom pozdravnom govoru naglasio da je odnos Republike Hrvatske sa hrvatskim iseljeništvom višeslojan, dinamičan i dugovječan, utemeljen na međusobnom povjerenju, poštovanju i uzajamnosti. Milas je istaknuo da je novi pristup Republike Hrvatske prema hrvatskom iseljeništvu usmjeren na suradnju, na povezivanje, na jačanje hrvatskog identiteta diljem svijeta te poručio: „Samo na temelju te suradnje, samo na temelju obnove povjerenja, na temelju pozitivnih iskustava najhrabrijih koji su se vratili i uspjeli - može se dogoditi povratak kojem svi mi danas nazočni težimo, kojem jednoglasno teži ova Vlada i sve njezine institucije.“

Kongres je posvećen razlozima odselidbe i neatraktivnosti povratka u okviru kojega će se istodobno predstaviti istraživanja hrvatskih iseljenika i primjeri uspješnih poslovnih ljudi te potencijali ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Pisane vijesti