Stipendistima predstavljen postupak stjecanja hrvatskog državljanstva

  • Slika /NG/11 studeni/Ured dobrodošlice - predstavljanje stjecanja državljanstva MUP/SLIKA 2.jpg
  • Slika
  • Slika

Predstavnici Službe za državljanstvo MUP-a predstavili postupak stjecanja hrvatskog državljanstva stipendistima Programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj 

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske za svoje stipendiste Programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj organizirao je izravan susret i razgovor s predstavnicama Službe za državljanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske na temu stjecanja hrvatskog državljanstva.

Potomcima hrvatskih iseljenika iz Argentine, Čilea, Perua, Venezuele, Kolumbije, Bolivije i Brazila predstavljene su ujedno izmjene i dopune Zakona o hrvatskom državljanstvu koje će stupiti na snagu s 1. siječnja 2020., a koje su usmjerene prema olakšavanju postupka stjecanja hrvatskog državljanstva Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Kako većina potomaka hrvatskih iseljenika iz Južne Amerike ne govori hrvatski jezik, budući da nisu imali mogućnost pohađanja Hrvatske nastave u inozemstvu koja je jedino djelovala u Čileu, tako će današnji stipendisti u 2020. godini biti u mogućnosti predati zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo, bez obveze poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, kulture i društvenog uređenja.

Hrvatsko državljanstvo za potomke hrvatskih iseljenika je ne samo pravna poveznica s domovinom njihovih predaka od kojih su neki od njih iselili iz Hrvatske i prije više od sto godina, već čast i poticaj da upravo oni, potomci hrvatskih iseljenika, danas izgrade svoj novi dom u Republici Hrvatskoj.

Stranica