Proslavljen blagdan hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

  • Slika /NG/10 listopad/Dan bana Jelačića - Vojvodina/IMG-20191017-WA0026_edited.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Novom Sadu, u srijedu 16. listopada, obilježen je Dan rođenja bana Josipa Jelačića – blagdan hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji

Svečanosti je u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske nazočio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova, državna tajnica Zdravka Bušić, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov te veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Bakota. U ime predsjednika Republike Srbije obilježavanju je nazočio njegov izaslanik, glavni tajnik Nikola Selaković, a svečanost je uveličao i predsjednik Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović.
 
Nakon svete mise slavljene u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu u kojoj je kršten ban Josip Jelačić, u novosadskom amfiteatru na SPENS-u, blizu mjesta Jelačićevog rođenja, održana je svečana akademija uz prigodni kulturno-umjetnički program. Tom prilikom, pripadnicima hrvatske nacionalne manjine obratio se državni tajnik Zvonko Milas koji je naglasio kako su položaj i potrebe Hrvata koji žive u Republici Srbiji u fokusu interesa i djelovanja hrvatske Vlade, u čemu važnu ulogu ima Središnji državni ured koji pruža kontinuiranu potporu različitim programima i projektima hrvatskih institucija, udruga i društava na području Republike Srbije i vrlo je aktivan u pripremi i održavanju sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.
 
„Sigurni smo u nastavak postojeće bliske suradnje s hrvatskim udrugama i institucijama u Srbiji, a ubuduće želimo pomagati još više i još učinkovitije. Ove godine značajno su povećana sredstva, a od formiranja Vlade Andreja Plenkovića, u samo tri godine, udvostručena su sredstva za programe i projekte Hrvata u Republici Srbiji“, istaknuo je državni tajnik. Izrazio je zadovoljstvo pojačanom suradnjom između sunarodnjaka iz Vojvodine i Srbije s partnerima iz Hrvatske na kulturnoj, obrazovnoj, institucionalnoj i drugim razinama, ali i suradnjom s Hrvatima iz Bosne i Hercegovine. Naglasak je stavljen i na podupiranje strateških projekata hrvatske nacionalne manjine u Srbiji kao jedan od iskoraka ove Vlade.
 
„Siguran sam da ćete zajedničkim radom, vrijedno, ustrajno i usmjereno, i nadalje čuvati svoj identitet i bogatu kulturnu baštinu te da će se hrvatska manjinska zajednica još snažnije razvijati, napredovati i prosperirati. U tome radu, nastojanjima i aktivnostima Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pružit će vam svoju punu potporu“, poručio je Milas, čestitavši ovaj važan blagdan svim sunarodnjacima u susjednoj zemlji.

Stranica