Priopćenje s 15. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Slika /slike/VRH_8022_8.3.2024._191536.jpg

Vlada Republike Hrvatske nastavlja jačati odnose i suradnju s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te pružati snažnu potporu Hrvatima u BiH

Na 15. sjednici, održanoj 25. srpnja 2024. godine, Vlada Republike Hrvatske donijela je niz odluka koje doprinose očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine, jačanju povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Republikom Hrvatskom te koje unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Donesena je Odluka o nastavku potpore projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske za projekt Susreti hrvatske dijaspore - organizacije Hrvata iz Južne Amerike u iznosu od 59.000,00 EUR te Odluka o proglašenju projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske: projekt „Potpora projektima Banjalučke biskupije“ i projekt „Memorijalni centar Groblje Mira na Bilama“, Udruga Mir International u ukupnom iznosu od 530.000,00 EUR.  

Također, u cilju pružanja potpore povratku i održivom ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini, unapređenju kvalitete života i stvaranju uvjeta za održivi rast i razvoj, Vlada Republike Hrvatske je donijela i Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu u iznosu od 6.500.000,00 EUR i to za: 23 projekta iz područja obrazovanja i znanosti; 38 projekata iz područja kulture; 12 projekata iz područja zdravstva; 94 projekta iz područja poljoprivrede te 32 projekta iz ostalih područja.

Detaljnije na: Vlada Republike Hrvatske - 15. sjednica Vlade Republike Hrvatske (gov.hr)

Pisane vijesti