Predstojnik Milas posjetio Hrvate u Vojvodini

Slika /arhiva/slike/13062016_3383210869.jpg
U srijedu, 8. lipnja 2016. i u četvrtak, 9. lipnja 2016. Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske posjetio je Hrvate u Vojvodini.

Tijekom boravka u Subotici održao je sastanke s čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća te je posjetio redakciju Hrvatske riječi i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Posjetio je prvu pripremnu utakmicu nogometne reprezentacije Hrvata iz Vojvodine u Tavankutu te rodnu kuću bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Na sastanku u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća bili su predsjednik HNV dr. sc. Slaven Bačić, članovi Izvršnog vijeća HNV te dopredsjednici za sva četiri područja: Podunavlje, Sombor, Srijem, Subotica, koji su predstojnika izvijestili o trenutačnom stanju i najvažnim izazovima s kojima se susreću, kao i problemima koje pokušavaju riješiti.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru dotaknute su teme iz svih važnih područja manjinske samouprave: službena uporaba jezika i pisma, obrazovanje, kultura i informiranje. Predstojnik Milas je rekao da će se nastaviti svi dosadašnji projekti i programi Državnog ureda, a da će se poseban naglasak staviti na sustavno rješavanje ključnih manjinskih pitanja te poticanje sustavne komunikacije i suradnje s hrvatskim državnim, područnim i lokalnim insitutijcama, što bi osobito značajne i vidljive rezultate trebalo dobiti u području gospodarstva i informiranja, gdje su primjetni najveći nedostatci. Posebno je još jednom istaknuta važnost zaštite prava nacionalnih manjina kroz proces pregovora za punopravno članstvo Republike Srbije u Europskoj uniji te obveza Republike Srbije za poštivanje potpisanih bilateralnog sporazuma s Republikom Hrvatskom o zaštiti prava manjina. Na sastanku u NIU Hrvatska riječ ravnatelj g. Ivan Karan, glavna urednica i predsjednica Upravnog odbora izvijestitli su predstojnika o konkretnim aktivnostima i programima koje razvijaju, kao i o problemima u funkcioniranju tjednika nakon 10-postotnog smanjenja proračunskih sredstava za ovu godinu. Dodatnu bojazan izazivaju najave o novom smanjenju sredstava, što bi bitno ugrozilo kvalitetu ovoga iznimno značajnog tjednika, a u slučaju drastičnog smenjenja i njegovu opstojnost. Predstojnik je zahvalio na njihovom trudu i rekao da će se zajedničkim djelovanjem hrvatske manjine te institucija Republike Hrvatske i Republike Srbije zasigurno pronaći opdrživo rješenje.

Na sastanku u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata ravnatelj g. Tomislavom Žigmanov je predstojniku predstavio organizacijske i izdavačke pothvate jedine kulturne institucije Hrvata u Republici Srbiji te zatražio pomoć u nastojanjima da se njihova stručno visoko vrednovana izdanja sustavno integriraju u hrvatski kulturni i znanstveni prostor. Predstojnik je i ovdje naglasio važnost sustavnog rješavanja problema, izrazio je oduševljanje količinom i kvalitetom izdanih publikacija te je g. Žigmanovu, koji je izabran za zastupnika, odnosno narodnog poslanika, poželio puno uspjeha u radu u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Tijekom boravka predstojnik je posjetio prvu pripremnu utakmicu nogometne reprezentacije Hrvata iz Vojvodine s NK Tavankutom, kao i salaš Balažević koji vodi HKPD Matija Gubec. Reprezentacija se priprema za 4. europsko prvenstvo nacionalnih manjina koje će se krajem mjeseca održati u Južnom Tirolu u Italiji, a potporu za odlazak na ovo natjecanje dao im je i Državni ured.

Ista tako, predstojnik je posjetio rodnu kuću jednoga od najpoznatijih Hrvata rođenih na području Vojvodine, kuću slavnoga bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Tamo je razgovarao s predsjednikom HKPD Jelačić Petrom Pifatom, koji ga upoznao s aktivnostima društva, kojemu najveći problem predstavlja činjenica da društvo nama adekvatne prostorije za rad te da bi najbolje rješenje za njih bila obnova rodne kuće bana Jelačića, za što već dugo postoji inicijativa. Predstojnik je rekao da se odgovorno i ozbiljno trebaju razmotriti mogućnosti i načine njezine obnove.

Pisane vijesti