Predstavljeni radovi sa znanstvenoga simpozija u povodu 650 obljetnice osnutka Bečkog sveučilista

Slika /arhiva/slike/25042016_7914382820.jpg
U četvrtak 21. travnja 2016., u organizaciji Hrvatske akademske zajednice u Austriji, predstavljen je Zbornik radova Periodicum 2016 i Kroaten an der Wiener Universität sa znanstvenoga simpozija u povodu 650 obljetnice osnutka Bečkog sveučilista.

Predstavljanju je nazočila i Bisreka Lukan iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koja je istaknula značaj očuvanja i njegovanja hrvatske kulturne i jezične posebnosti izvan hrvatskih granica.

Prenijevši pozdrave predstojnika Zvonka Milasa pozvala je sve iseljene Hrvate u Austriji, uključujući gradišćanske Hrvate na „još tješnju suradnju“. Napomenula je kako su iseljeni Hrvati „hrvatski veleposlanici i lobisti“ u domicilnim zemljama. Šesto i pedeset godina postojanja Hrvata na Bečkom sveučilištu nazočili su promoventi akademik Josip Bratulić, HAZU, Zagreb, prof. Alojz Jembrih, Sveučilište, Zagreb, akademik Nikola Benčić, znanstvenik i dopisni član HAZU, Zagreb, mag. Anamarija Manestar, Hrvatska akademska zajednica u Austriji i dr. Josip Seršić, Hrvatska akademska zajednica u Austriji.

Nazočne posjetitelje u ime domaćina pozdravili su predsjednici HAZ-a Marijan Kalapurić i Igor Lacković. Zahvalili su se prisutnim promoventima kao i onima koji nisu mogli doći a također su zaslužni za izlaženje ovih vrijednih publikacija.

Pisane vijesti