Potpisani ugovori o stipendiranju učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2018./2019.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U srijedu 3. listopada 2018., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisani su ugovori o stipendiranju učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2018./2019. godini za 57 pripadnika hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske - polaznika (zimskog semestra) Tečaja hrvatskoga jezika Croaticum na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tom prigodom Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske zaželio je dobrodošlicu u Hrvatsku te naglasio kako Ured, putem Programa učenja hrvatskoga jezika želi promicati i učvrstiti povezanost iseljene i domovinske Hrvatske, a sve s ciljem ostvarenja potrebnog jedinstva i kulturnog zajedništva.

Svi možemo biti sretni što ste došli u domovinu svojih predaka naučiti hrvatski jezik, jezik svojih djedova i baka i na taj način čuvati i razvijati hrvatski identitet, ono po čemu se mi hrvati prepoznajemo- istaknuo je državni tajnik Milas te dodao kako odluke o dolasku na tečaj nisu bile jednostavne, ali da je ljubav prema domovini koju su im usadili najmiliji zasigurno jedan od važnih razloga dolaska te iskazao podršku i pomoć u vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj.

Dobitnici stipendija za učenje hrvatskog jezika u ovoj akademskoj godini dolaze iz dvadesetak zemalja s brojnim hrvatskim iseljeništvom, među kojima su i dalje najbrojniji oni iz Južne Amerike.

U ime svih stipendista zahvalila se Javiera Antonia Buzolic Contador koja je naglasila da hrvatski jezik nije lagan za naučiti, ali da čvrsto vjeruje kako će svojim trudom i upornošću, a prije svega zbog ljubavi prema Hrvatskoj savladati jezik te opravdati dodijeljenu stipendiju.
Za učenje hrvatskoga jezika u 2018./19. odobreno je 175 stipendija od čega 170 za učenje u Republici Hrvatskoj i 5 za internetsko učenje, od čega je dio stipendista potporu ostvarila tijekom cijele akademske godine, a dio polaznika za jedan semestar u tekućoj akademskoj godini. Osim u Zagrebu, nastava se održava i na Filozofskom fakultetu u Splitu i Rijeci.

U razdoblju od 2012. do 2017. ukupno je odobreno 1161 stipendija za 846 polaznika. Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj je povezati pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske s tradicijom i kulturom njihovih predaka kroz učenje hrvatskog jezika kao najučinkovitije poveznice s domovinom i njihovim korijenima. Ujedno se ovim programom potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku i njihovo aktivno uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske.

Stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskoga jezika kao i troškove subvencionirane prehrane te odgovarajuću naknadu troškova smještaja (u studentskom domu ili privatno) i za osobne potrebe polaznika tečaja.

Pisane vijesti