Potpisani Ugovori o dodjeli stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj

Slika /arhiva/slike/2032017_8593698167.jpg
U četvrtak, 2. ožujka 2017., potomci hrvatskih iseljenika iz Australije, SAD-a, Čilea, Argentine, Brazila, Bolivije, Perua, Paragvaja, Kolumbije, Venezuele, Sudana i Rumunjske potpisali su Ugovore o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske izrazio je zadovoljstvo njihovim dolaskom u Republiku Hrvatsku kako bi učili hrvatski jezik i upoznali domovinu svojih predaka „Uistinu cijenimo i podupiremo Vašu želju za učenjem hrvatskog jezika. Siguran sam da ćete na taj način prepoznati, obnoviti i učvrstiti veze s domovinom vaših predaka. No isto tako želim naglasiti da bi nas, iznad svega, obradovao vaš ostanak i trajni boravak u Lijepoj Našoj. U tom smislu smo vam omogućili i pohađanje trećeg i četvrtog semestra učenja hrvatskog jezika kako bi ga usavršili u govoru i pismu i kako upravo jezik ne bi bio prepreka vašoj odluci o ostanku. Također, ovim programom želimo promicati i učvrstiti svekoliku povezanost iseljene i domovinske Hrvatske, a sve s ciljem ostvarenja potrebnog jedinstva i zajedništva“ – rekao je državni tajnik Milas i dodao „Vjerujemo da ćete svi vi - polaznici ovog programa znati čuvati hrvatski jezik i njegovati stečeno znanje, uspomene i prijateljstva. Siguran sam da će vam ovo iskustvo biti trajno nadahnuće i čvrsta poveznica s našom zajedničkom domovinom“.

U 2016./17. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je 178 naknade/stipendije (83 zimskih i 95 ljetnih) za 126 kandidata. Od toga broja dodijeljeno je 10 naknada/stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika (5 zimskih i 5 ljetnih). Cilj Program učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj je poticanje povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku, te očuvanje hrvatskog jezika izvan granica Republike Hrvatske.

Program omogućuje zainteresiranim pripadnicima hrvatskog naroda iz cijeloga svijeta učenje i upoznavanje hrvatskog jezika, pisma i kulture u domovini svojih predaka odnosno na Filozofskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Pisane vijesti