Potpisan Sporazum o suradnji s Maticom Hrvatskom

  • Slika /slike/IMG_8542.jpg
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Zvonko Milas i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran potpisali su dana 2. veljače Sporazum o suradnji. 

Suradnja dviju institucija definirana potpisanim Sporazumom obuhvaća aktivnosti usmjerene na Hrvate izvan Republike Hrvatske, i to na pripadnike suverenog i konstitutivnog hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, pripadnike hrvatske nacionalne manjine u europskim državama te hrvatsko iseljeništvo u prekomorskim i europskim državama. Zajedničke aktivnosti će se provoditi u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Državni tajnik Zvonko Milas ovom je prilikom rekao: „Matica hrvatska izvrstan je partner u zajedničkom nastojanju promicanja i očuvanja hrvatskog identiteta, kulture i jezika te je ova suradnja iznimno potrebna. Uvjeren sam da će višestoljetni kontinuitet djelovanja Matice Hrvatske i predanost Vlade Republike Hrvatske u jačanju veza s hrvatskim narodom koji živi izvan njezinih granica rezultirati ne samo novim, kvalitetnim i suvremenim zajedničkim projektima i programima, već i strateškim iskoracima koji će imati dugotrajne učinke na osnaživanje zajedništva hrvatskog naroda“.
 
Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran naglasio je važnost suradnje sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH u godini u kojoj Matica obilježava 180 godina od svoga osnutka. „Briga o očuvanju identiteta, jezika i opstojnosti našeg naroda izvan Hrvatske osobito nam je važna jer osim 103 ogranka u Hrvatskoj imamo i 16 u Bosni i Hercegovini i još devet u drugim zemljama. Sporazum će zasigurno pridonijeti tomu cilju jer imamo puno dodirnih točaka i podjednake želje za afirmacijom identiteta i hrvatske kulture“, rekao je Miro Gavran.

Suradnja Matice hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodatni je jamac u očuvanju, razvoju i promicanju hrvatskoga identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi o zaštiti i jačanju zajednica Hrvata izvan Republike Hrvatske i njihovog demokratskog društvenog razvitka
 
Napominjemo, očuvanje, jačanje i razvoj hrvatskog zajedništva te gospodarski i opći napredak hrvatskog naroda strateški je cilj Republike Hrvatske, a suradnja Matice hrvatske i Središnjeg državnog ureda provođenjem zajedničkih aktivnosti dodatno će doprinijeti njegovom ostvarenju.

Pisane vijesti