Potpisan Sporazum o suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem

  • Slika /slike/HKS_Središnji ured za Hrvate izvan Hrv_Sporazum1.jpg
  • Slika
  • Slika

U petak 22. ožujka 2019. godine Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji.

Sporazum o međusobnoj suradnji obuhvaća poticanje znanstvenog istraživanja specifične kulturne i vjerske baštine te suvremenog života hrvatskoga iseljeništva, hrvatske nacionalne manjine i Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i migracijskih trendova. Ovim sporazumom obuhvaćeno je također razvijanje postojećih i osmišljavanje novih studijskih programa s ciljem integracije i jačanja zajedništva Hrvata koji žive u i izvan Republike Hrvatske, osmišljavanje novih i podupiranja postojećih projekata razmjene studenata, osmišljavanje novih i podupiranja postojećih znanstvenih i stručnih projekata te donošenje posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. U akademskoj godini 2019./2020. bit će omogućen upis po jednog kandidata na svakom redovitom studiju preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Povijest, Sociologija, Komunikologija, Psihologija i Sestrinstvo. 

Državni tajnik Milas rekao je kako ga veseli što će se posebna upisna kvota za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva ove godine ponuditi i na Hrvatskome katoličkom sveučilištu te da vjeruje kako će sigurno biti puno interesa za studij, obzirom na povezanost hrvatskoga naroda koji živi izvan domovine s Crkvom i važnost vjere u njihovom životu.

„Svjesni smo iznimne važnosti razmjene studenata, pripadnika hrvatskoga naroda koji žive izvan Republike Hrvatske te razvijanja znanstvenih i stručnih projekata usmjerenih na sve vidove očuvanja i promicanja hrvatskoga jezika i kulture“, istaknuo je Milas i izrazio svoje uvjerenje kako će se suradnja između Središnjeg državnog ureda i Hrvatskog katoličkog sveučilišta uspješno razvijati.

 



Pisane vijesti