Posjet Hrvatima u Rumunjskoj

Slika /arhiva/slike/13042017_3897114903.jpg
Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, boravio je 6. i 7. travnja 2017. godine u svojem prvom posjetu Hrvatima u Rumunjskoj.

Središnji događaj bila je svečana proslava 20. godišnjice Dvojezične hrvatsko-rumunjske gimnazije u Karaševu koje je održana u petak, 7. travnja 2017. godine u amfiteatru Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj u Karaševu. Sve nazočne je najprije pozdravio predsjednik Zajedništva i zastupnik Hrvata u Parlamentu Rumunjske g. Slobodan Ghera, a uz ostale uzvanike, sadašnju ravnateljicu gđu Alinu Mistoiu i bivše ravnatelje, skupu su se obratili državni tajnik u Vladi Rumunjske zadužen za međuetničke odnose g. Aledin Amet te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonko Milas.

U svome je obraćanju državni tajnik Milas istaknuo kako je učenje hrvatskoga jezika i očuvanje hrvatskoga identiteta potrebno njegovati od najranije životne dobi, pa je stoga iznimno važno i vrlo pohvalno što u Karaševu već dva desetljeća djeluje obrazovna ustanova – Dvojezična rumunjsko-hrvatska gimnazija, u kojoj djeca i mladež, uz rumunjski jezik i kulturu, imaju priliku upoznati i hrvatski jezik i kulturu. G. Milas je čestitao učenicima i učiteljima te zahvalio svima koji su doprinijeli osnivanju, koji su radili i rade te koji su bili i jesu potpora u radu gimnazije.

Tijekom boravka u Rumunjskoj, državni tajnik Milas održao je sastanke s biskupom Temišvarske biskupije msgr. dr. Martinom Roosom, dekanicom Fakulteta književnosti, povijesti i teologije na Sveučilištu Zapad u Temišvaru prof. dr. sc. Danom Percec, gdje se se susreo i s hrvatskim studentima. Biskup Roos je rekao kako su Hrvati vrijedni i marljivi članovi zajednice te je istaknuo da je njegovoj biskupiji trenutačno čak 13 svećenika Hrvata. Razgovoru je bio nazočan i tajnik biskupa kanonik Nikola Lauš, najviše pozicionirani hrvatski svećenik.

Državni tajnik Milas je zahvalio na dosadašnjim naporima te je istaknuo važnost suradnje i potpore Katoličke crkve u očuvanju hrvatskoga identiteta. Dekanica Percec je rekla da će Sveučilište Zapad i njezin fakultet rado prihvatiti lektora hrvatskoga jezika upućenoga iz Republike Hrvatske već od ak. god. 2017./18. te da su mu spremni osigurati sve uvjete potrebne za nesmetan rad. Državni tajnik Milas je zahvalio na otvorenosti za suradnju i rekao kako vjeruje da će već od sljedeće jeseni biti moguće učiti hrvatski jezik na Sveučilištu u Temišvaru.

Državni tajnik Milas se susreo sa župnicima župa Karaševo – Petrom Rebegila, Lupak – Marjanom Tincul i Klokotić – Petrom Dobra, kao i načelnikom Općine Karaševo Petrom Bogdanom, ravnateljima i učiteljima te s mještanima Karaševa, Lupaka i drugih hrvatskih mjesta u pokrajini Karaš-Severin koji su ga informirali o brojnim aktivnostima koje provode, o suradnji sa školama i župama iz domovine te o planovima za budućnost. „Impresioniran sam kako su Hrvati u Rumunjskoj, kao malo koja hrvatska zajednica u svijetu, unatoč proteku više od šest stoljeća i velikoj udaljenosti od domovine, uspjeli sačuvati svoj hrvatski nacionalni, kulturni i vjerski identitet, svoj hrvatski jezik te da uvijek s ponosom ističu svoju pripadnost hrvatskom narodu. Siguran sam da će značajno povećanje sredstava Središnjeg državnog ureda namijenjenih Hrvatima u Rumunjskoj rezultirati još boljim postignućima“ – rekao je državni tajnik Milas i dodao kako posebno veseli činjenica što su mu tijekom boravka u Rumunjskoj domaćini bili g. Slobodan Ghera, zastupnik u Parlamentu i predsjednik Zajedništva, i g. Petar Hategan, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata te izrazio nadu da će se i njihova međusobna suradnja ubuduće biti još intenzivnija i bolja.

Tijekom boravka u Rumunjskoj, u pratnji državnog tajnika Milasa bili su veleposlanik Republike Hrvatske u Rumunjskoj dr. sc. Davor Vidiš i g. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu.

Pisane vijesti