Otvoreno javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju studenata - pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske izradio je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju studenata - pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske (dalje u tekstu: Pravilnik o izmjenama i dopunama) s ciljem uvođenja novih rang-lista za kategorije studenata - pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji su pripadnici hrvatske nacionalne manjine s prebivalištem u Crnoj Gori, Republici Kosovo, Republici Sjevernoj Makedoniji i Republici Srbiji i imaju status redovitog studenta na javnom visokom učilištu u državi prebivališta.

Uvođenjem stipendija za navedene kategorije studenata pomažu se studenti koji dolaze iz zemalja primateljica međunarodne razvojne pomoći. Stipendije za navedene studente od strateškog su značaja za unaprjeđenje razvoja i kvalitete znanja i intelektualnog potencijala hrvatskih zajednica u tim zemljama i podupiru načela službene razvojne suradnje i razvojne pomoći koju pruža Republika Hrvatska.
 
Isto tako, novost u Pravilniku o izmjenama i dopunama je dodavanje novog kriterija odgovarajućeg bodovanja studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi s obzirom da se radi o osjetljivoj skupini studenata koji su u osobitoj potrebi za dodatnom financijskom potporom, tijekom svoga školovanja.

S obzirom na značajno povećanje broja stipendija koje dodjeljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i povećanje broja prijava i uvođenje novih kategorija prijavitelja, uvedena je mogućnost produženja roka za donošenje prijedloga rang-liste studenata za dodatnih 30 dana.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je na Središnjem državnom portalu za e-savjetovanja i dostupno na sljedećoj poveznici Javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju studenata - pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.

Pisane vijesti