Održani seminari i radionice za učitelje i učenike hrvatskoga jezika u Kanadi

Slika /arhiva/slike/12052017_9570922520.jpg

S ciljem pružanja potpore nastavi hrvatskoga jezika i kulture u Kanadi, od 21. travnja do 29. travnja 2017. godine održani su seminari i radionice za učitelje i učenike u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u suradnji s drugim nadležnim institucijama: Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Hrvatskom maticom iseljenika, a na poziv i u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske, učiteljima hrvatskoga jezika i hrvatskim župama u Kanadi.

Seminari i radionice održani su za učenike i učitelje koji uče i poučavaju hrvatski jezik u okviru međunarodnog jezičnog programa (International Languages Program) koji organiziraju i financiraju obrazovne vlasti pokrajine Ontario. Radionicama je bilo obuhvaćeno oko 900 učenika i 40 učitelja u Torontu, Georgetownu/Norvalu, Mississaugi, Oakvilleu i Ottawi. Učitelji, učenici i roditelji izrazili su zadovoljstvo posjetom i načinima rada stručnoga tima te podrškom hrvatskih institucija u namjeri da hrvatska djeca i mladež u Kanadi i nadalje čuvaju i razvijaju svoju povezanost s hrvatskim jezikom, kulturom i domovinom.

Članovi stručnoga tima zaduženog za pripremu i provedbu seminara i radionica bili su dr. sc. Lidija Cvikić, izvanredna profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja u Zagrebačkom kazalištu mladih, Biljana Petljak Zekić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Jasna Aničić, viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem u Središnjem državnom uredu, koordinator stručnoga tima.

Tijekom boravka u Kanadi stručni tim se sastao i s predstavnicima područnih školskih odbora nadležnih za provođenje međunarodnog jezičnog programa, s uglednim kroatistom i umirovljenim sveučilišnim profesorom, akademikom Vinkom Grubišićem, s članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivanom Grubišićem, s predsjednikom AMCA Toronto Krešimirom Mustapićem i drugim pripadnicima brojne te vrlo aktivne i vrlo uspješne hrvatske zajednice u ovom dijelu Kanade.

Pisane vijesti