Održana video-konferencija s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Slika /NG/2020/5 Svibanj/MVEP i BiH.jpg

Ministar Grlić Radman te državni tajnici Zvonko Milas i Zdravka Bušić održali video-konferenciju s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je 8. svibnja 2020. video-konferenciju s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, na kojoj su sudjelovali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo uspjehom Zagrebačkog sastanka na vrhu država članica Europske unije i zemalja jugoistočne Europe, kao i usvojenom Deklaracijom koja je od povijesne važnosti. Pozdravljena je poruka predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića o važnosti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u praksi temeljem Ustava BiH, kao i europskom putu i reformskim naporima BiH.

Poseban naglasak stavljen je na ovotjednu video-konferenciju Ujedinjenih naroda o 57. izvješću visokog predstavnika o provedbi mirovnog sporazuma za BiH, na kojoj je Hrvatska pozvala na promjenu izbornog zakona, istaknula potporu europskom putu BiH te naglasila važnost legitimne zastupljenosti Hrvata u institucijama BiH.

Sugovornici su razmijenili i mišljenja o poduzetim mjerama i aktivnostima u borbi protiv pandemije koronavirusa, s naglaskom na humanitarnu pomoć koju je Hrvatska prošli tjedan uputila Bosni i Hercegovini.

Stranica