Održana sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije

  • Slika /slike/IMG_5840.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas, 10. listopada 2023. godine u Zagrebu je održana Šesta sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije. 

Na sjednici se raspravljalo o obostranoj zaštiti manjina i aktualnim pitanjima položaja hrvatske odnosno makedonske manjine koje žive u dvjema državama, a razmotrila se i provedba preporuka koje je Odbor donio na prethodnoj, Petoj sjednici održanoj u studenome 2021. godine u Skopju.
 
„Kontinuitet u radu MMO-a za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije i današnje održavanje 6. sjednice ovoga MMO pokazuje usmjerenost vlada obiju država na promicanje manjinskih prava i na unaprjeđenje odlične bilateralne suradnje i siguran sam da će realizacija preporuka usvojenih na 5. sjednici održanoj 2021. godine, kao i preporuka koje smo danas usvojili, donijeti kvalitetne i vidljive  pomake u zaštiti i promoviranju manjinskih prava, što će svakako biti poticaj i sveukupnom razvoju suradnje i prijateljskih odnosa između naše dvije države“ –izjavio je državni tajnik Zvonko Milas, ujedno predsjedatelj hrvatske strane MMO-a te istaknuo da makedonska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj ima Ustavom i ustavnim zakonom zajamčen status i visoku razinu manjinskih prava, a potom naglasio: „Vjerujem da će institucije Republike Sjeverne Makedonije pronaći načina da prije svega primjereno definiraju status hrvatske nacionalne manjine u Republici Makedoniji, sukladno potpisanom Sporazumu između dvije države iz 2007. godine. Nadu da će se to uskoro dogoditi daju nam određeni pozitivni pomaci do kojih je došlo u posljednjih nekoliko godina, kao i iskazano razumijevanje najviših dužnosnika Republike Sjeverne Makedonije.“
 
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i druge hrvatske institucije i dalje će davati snažnu potporu očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka koji žive u Sjevernoj Makedoniji jer nam je izuzetno važno osnaživati njihov položaj u državi u kojoj žive te jačati i u svakom smislu razvijati njihovu povezanost s matičnom domovinom Hrvatskom i Hrvatima gdje god živjeli, a u posebnom fokusu su nam djeca i mladi te ćemo i nadalje s posebnom pozornošću podupirati postojeće projekte i osmišljavati nove projekte kako bismo ih potaknuli da što bolje upoznaju hrvatski jezik i kulturu, da razviju svoje potencijale te da i osobno posjete Hrvatsku.
 
Zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Fatmire Isaki i predsjedateljica makedonske strane MMO-a istaknula je kako su današnji razgovori protekli  u duhu prijateljstva i međusobnog poštovanja, što je rezultat činjenice da i Sjeverna Makedonija i Hrvatska imaju vrlo pozitivan stav prema pitanjima koja se tiču ​​manjina, a pozdravila je  pristup i otvorenost obiju strana da kroz međusobnu kontinuiranu komunikaciju, kao predstavnici Vlada, uvažavaju trenutna nastojanja i težnje svojih zajednica te posebno istaknula spremnost Hrvatske za produbljivanje stručne pomoći i suradnje na europskom putu Sjeverne Makedonije, kao i intenziviranje suradnje u gospodarstvu, kulturi, obrazovanju i dr.

Sljedeća sjednica MMO-a održat će se 2024. godine u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Pisane vijesti