Održana sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine Hrvatske i Mađarske

  • Slika /NG/12 prosinac/MMO/DSC_0006-min - 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatska nacionalna manjina u Mađarskoj i mađarska nacionalna manjina u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava sukladno najvišim europskim standardima i primjer su uspješne suradnje u europskim okvirima

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova danas se održava 15. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine između Hrvatske i Mađarske. Članovi odbora raspravljaju o obostranoj zaštiti nacionalnih manjina u dvjema državama te aktualnim pitanjima njihovog položaja, kao i o provedbi preporuka s prošle sjednice.

Sjednicu je otvorio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuvši kako su u kontekstu Europe i pitanja zaštite nacionalnih manjina Hrvatska i Mađarska uzor. “U posljednje tri godine napravljeno je jako puno po pitanju poboljšanja materijanog, financijskog, obrazovnog i kulturnog položaja u dvije zemlje, puno više nego u zadnjih deset godina. Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj su dragulji, oni imaju dvije domovine, a naša zajednička domovina je Europska unija. Zaista trebamo biti ponosni na odnose koje imamo i angažirati se još više u prekograničnoj suradnji”, poručio je ministar zahvalivši državnom tajniku Milasu na velikom angažmanu u proteklom razdoblju i redovnom održavanju sjednica.

Predsjednik mađarskog dijela Međuvladinog mještovitog odbora za manjine, povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine zadužen za razvoj mađarske politike susjedstva Ferenc Kalmar složio se kako su Hrvati i Mađari narodi s jednom kulturom, a dva jezika. „Suradnja na sjednicama i sastancima vrlo je kooperativna. Ozbiljno pristupamo poslu i naišli smo na vrlo ozbiljne partnere i na taj način uspjeli smo riješiti sporna pitanja“, istaknuo je, dodavši kako je optimističan i u pogledu današnje sjednice te postizanja dogovora oko otvorenih pitanja.

„Rad i djelovanje ovog Međuvladinog mješovitog odbora pokazuje kako se puno može postići kad se pokaže dobra volja i međusobno uvažavanje, jasna politika, kad se radi aktivno, vrijedno i usmjereno. Postignuća je bilo puno, no spomenut ću samo nekoliko najvažnijih projekata - od Hrvatskog kazališta i Hrvatskog doma u Pečuhu, školske sportske dvorane OŠ u Lugu i Medijskog centra Mađara u Hrvatskoj u Bilju, do u rujnu otvorenog Hrvatskog obrazovnog centra Mate Meršića Miloradića u Sambotelu i u studenome Učeničkog doma u Kulturno-prosvjetnom centru Mađara u Osijeku koji su otvorili predsjednici dviju Vlada, Plenković i Orban. To jasno pokazuje kolika je važnost nacionalnih manjina u ukupnom društveno-političkom životu dviju država. Hrvatska nacionalna manjina u Mađarskoj i mađarska nacionalna manjina u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava sukladno najvišim europskim standardima i primjer su uspješne suradnje u europskim okvirima“, naglasio je državni tajnik Zvonko Milas. Odličnom je ocijenio suradnju u području kulture i obrazovanja, dodavši kako prostora za suradnju uvijek ima i u tom i u drugim područjima poput razvijanja prometne infrastrukture.

Predsjedavajući su iskazali uvjerenje da će 15. sjednica rezultirati dobrim preporukama važnim za obje nacionalne manjine, prije svega dobro izbalansiranim i realnim, kako bi se doneseni zaključci i u stvarnsoti mogli realizirati, što neće samo promovirati manjinska prava i život manjina u obje države, već i doprinjeti razvoju dobrosusjednskih odnosa dviju država.

Stranica