Održana šesta sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji

  • Slika /slike/6. sjednica Povjerenstva - slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak, 7. listopada 2021. godine, u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održana je šesta sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji.

Na početku sjednice državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je važnost održavanja sjednica Povjerenstva koje razmatra postojeće i planira buduće aktivnosti vezano uz očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka u Republici Sloveniji te uz definiranje njihovog pravnog položaja i statusa.
 
Na sjednici je istaknuta pozitivna činjenica poboljšanja političkih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, što daje nadu da će se, uz zajedničko djelovanje predstavnika Hrvata u Sloveniji i nadležnih institucija Republike Hrvatske, uspjeti pronaći primjereno rješenje ovoga ključnoga pitanja Hrvata u Republici Sloveniji.
Predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak izvijestio je nazočne o aktualnim događanjima u hrvatskoj zajednici, o otvorenom Hrvatskom kulturnom centru „Zrinski“ u Lendavi, kao i o skorašnjem svečanom otkrivanju spomenika Ljudevitu Gaju u Ljubljani.

Na kraju sjednice dogovorene su konkretne aktivnosti koje će poduzeti članovi Povjerenstva do sljedeće sjednice koja je predviđena krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Pisane vijesti