Održana druga sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji

Slika /arhiva/slike/5072018_5713735870.jpg

U srijedu, 4. srpnja 2018., u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održana je druga sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji.

Predsjednik Povjerenstva državni tajnik Zvonko Milas rekao je kako je uvjeren da je osnivanje i rad Povjerenstva donijelo pozitivne pomake, bolje koordiniranje postojećih aktivnosti i intenzivniju komunikaciju nadležnih hrvatskih institucija s Hrvatima u Sloveniji.

Predstavnik Hrvata iz Slovenije g. Marko Mandir izrazio je svoje zadovoljstvo osnivanjem Povjerenstva, zahvalio je na potpori hrvatskim institucijama te je istaknuo važnost dobivanja stručne pomoći u rješavanju pojedinih pitanja.

Svi su se članovi Povjerenstva suglasili da treba intenzivirati komunikaciju te učiniti dodatne napore kako bi u dogledno vrijeme bili vidljivi konkretni pomaci u cilju rješavanja pitanja statusa Hrvata u Sloveniji. Republika Slovenija, nakon održanih parlamentarnih izbora, trenutno je u procesu sastavljanja nove Vlade, nakon čega će se definirati sugovornici u procesima razgovora o priznanju statusa nacionalne manjine Hrvatima u Sloveniji.

Ova sjednica pokazatelj je koliko je institucijama Republike Hrvatske važno zadržati kontinuitet međusobne komunikacije te kvalitetno definirati predstojeće korake, kako bismo u dogledno vrijeme ostvarili konkretne pomake u položaju i statusu Hrvata u Republici Sloveniji.

Pisane vijesti