Održana Četvrta sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije

  • Slika /slike/manjine/makedonija/IMG_2181.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu je u ponedjeljak, 8. srpnja 2019. u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održana Četvrta sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije. Izaslanstva su predvodila dvojica supredsjedatelja: gospodin Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i gospodin Edmond Ademi, ministar u Vladi Republike Sjeverne Makedonije zadužen za dijasporu.

Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice koja je održana u lipnju 2018. u Skopju te su razmotrena aktualna pitanja od važnosti za obje manjine. I ovom prigodom posebno je istaknuta važnost aktivnog sudjelovanja predstavnika obiju manjina u radu MMO-a. Po završetku sjednice i usklađivanju Zapisnika na hrvatskom i makedonskom jeziku, supredsjedatelji Zvonko Milas i Edmond Ademi potpisali su Zapisnik koji će obje strane dostaviti svojim vladama, a koji će služili kao važan instrument za daljnje unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina te dodatno doprinositi sveukupnom razvoju suradnje između dviju država.  

Nakon potpisivanja Zapisnika državni tajnik Milas zahvalio je svom kolegi Ademiju i svim članovima MMO-a na doprinosu u radu te na usvajanju kvalitetnih i realnih preporuka s ciljem daljnjeg razvijanja partnerske i učinkovite suradnje, a na dobrobit hrvatske i makedonske manjine i dvije prijateljske države.

Ministar Ademi je zahvalio domaćinima na uspješnoj suradnji u pripremi i tijekom ove sjednice, kao i institucijama Republike Hrvatske na potpori koju pružaju Republici Sjevernoj Makedoniji u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama. 

 „S ponosom ističem da makedonska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj ima Ustavom i Ustavnim zakonom zajamčen status i visoku razinu manjinskih prava, a veseli nas što su u proteklih godinu dana i u Republici Sjevernoj Makedoniji vidljivi određeni pozitivni pomaci za koje se nadamo da će se nastaviti te se nadam da će i Republika Sjeverna Makedonija što prije primjereno definirati status hrvatske nacionalne manjine sukladno našim vrlo dobrim i prijateljskim odnosima, kao i potpisanom Sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina između dvije države iz 2007. godine.“ -zaključio je Milas.Pisane vijesti