Održana 14. sjednica hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina

Slika /arhiva/slike/8032018_8618623143.jpg

U Budimpešti je u utorak, 6. ožujka 2018., održana 14. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti prava mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Mađarskoj, kojoj je dan prije, u ponedjeljak, 5. ožujka 2018., prethodilo svečano otvorenje nastavno-sportske dvorane Osnovne škole u Lugu, Republika Hrvatska, te Hrvatskog doma u Pečuhu, Mađarska.

Upravo svečanosti otvorenja ovih dvaju objekata, jednog od važnosti za mađarsku manjinu u Republici Hrvatskoj, a drugog za hrvatsku manjinu u Mađarskoj, rezultat su rada hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina. Nastavno-sportska dvorana Osnovne škole u Lugu namijenjena je učenicima, ali i svim mještanima zainteresiranim za sportske aktivnosti te je rezultat skrbi i ulaganja Osječko-baranjske županije u prosvjetu, ali i dobre suradnje mađarske nacionalne manjine i županijske uprave.

Otvorenjem Hrvatski doma u Pečuhu, pod vodstvom Hrvatske državne samouprave, uspostavljen je obrazovni, kulturni i znanstveni centar hrvatske zajednice u Mađarskoj, a u njemu se smjestio i Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj. Obnovu srednjovjekovne zgrade financiralo je mađarsko Ministarstvo za ljudske resurse. Tijekom boravka u Pečuhu, hrvatsko izaslanstvo obišlo je i zgradu Hrvatskog kazališta u Pečuhu, čije svečano otvorenje se očekuje uskoro. Građevinski radovi na zgradi su u potpunosti završeni, a trenutno se dovršava uređenje interijera te se postavlja tehnika.

14. sjednica hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina održana je u zgradi Parlamenta Mađarske, 6. ožujka 2018. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je gospodin Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a mađarsko izaslanstvo predvodio je gospodin Ferenc Kalmár, povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske za razvoj politike susjedstva i predsjedatelj mađarskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

Važno je istaknuti kako se 14. sjednica održala u redovitom terminu, godinu dana nakon 13. sjednice, koja je održana prošle godine u veljači u Zagrebu. Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice te su usklađena rješenja za aktualna pitanja od važnosti za obje manjine. Po završetku sjednice i usklađivanja Zapisnika na hrvatskom i mađarskom jeziku, supredsjedatelji Zvonko Milas i Ferenc Kalmár potpisali su Zapisnik o 14. sjednici Hrvatsko-mađarskog mješovitog odbora za manjine.

Obje strane dostavit će Zapisnike svojim vladama, kako bi služili kao instrument za daljnje unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina te sveukupnom razvoju suradnje i dobrosusjedskih odnosa Republike Hrvatske i Mađarske. Tijekom ova dva dana hrvatsko-mađarskih manjinskih događanja, istaknuto je kako je suradnja u području kulture i obrazovanja tradicionalno dobra te ju je i nadalje važno nastaviti. U protekloj godini ostvareno je puno projekata važnih za manjine u obje države i stoga je 2017. godina bila jedna od najuspješnijih po pitanju realizacije preporuka hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine. I na ovoj, 14. sjednici, ponovo je potvrđeno kako hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Republici Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava, sukladno najvišim međunarodnim standardima te u europskim okvirima predstavljaju ogledni primjer uspješne i dobre prakse.

Po završetku sjednice hrvatski predsjedatelj Zvonko Milas zahvalio se svom mađarskom kolegi Ferencu Kalmáru i svim članovima hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora na izuzetnom doprinosu u radu ovoga Odbora te na usvajanju kvalitetnih i realnih preporuka u cilju daljnjeg razvijanja partnerske i učinkovite suradnje, a na dobrobit hrvatske i mađarske manjine i dvije prijateljske države. U skladu s time, Milas je kazao kako će se sljedeća, 15. sjednica hrvatsko-mađarskog MMO-a održati kroz godinu dana u Zagrebu.

Pisane vijesti