Održan sastanak s predsjedništvom Saveza hrvatskih društava u Sloveniji

Slika /arhiva/slike/14032016_365497088.jpg
U četvrtak, 10. ožujka 2016. godine, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održala je sastanak s predsjednikom Saveza hrvatskih društava u Sloveniji (SHDS) Đaninom Kutnjakom te potpredsjednicima SHDS-a, Mijom Stankom i Vladimirom Pobežinom.

Na sastanku se razgovaralo o potpori hrvatskoj zajednici u Sloveniji na njezinom putu ka priznanju statusa nacionalne manjine, obrazovanju na hrvatskom jeziku te pripremi i provođenju projekata i programa hrvatskih društava unutar SHDS-a. Predstojnica Krstičević podržala je sva nastojanja Hrvata u očuvanju svog nacionalnog identiteta u Republici Sloveniji te ukazala na punu potporu Republike Hrvatske u nastojanju ostvarivanja statusa hrvatske nacionalne manjine, a što svakako spada u prioritetno područje rada Ureda.

Predsjednik SHDS-a i potpredsjednici s predstojnicom Krstičević razgovarali su i ostalim važnim događanjima u hrvatskoj zajednici u Sloveniji: obrazovanju na materinskom jeziku neophodnom za mlade hrvatske naraštaje, o predstojećim hrvatskim kulturnim manifestacijama te o programima i projektima koji se provode. Kutnjak je izdvojio projekt koji Hrvatsko kulturno društvo „Pomurje“ iz Lendave priprema u suradnji s partnerom u Hrvatskoj – Savezom slovenskih društava, kako bi se mogao natjecati za sredstva iz fondova Europske unije.

Pisane vijesti