Održan sastanak s izaslanstvom Nacionalne agencije za dijasporu Republike Albanije

  • Slika /slike/Sastanak s delegacijom Albanije, kolovoz 2019/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak 29. kolovoza 2019. održan je sastanak s izaslanstvom Nacionalne agencije za dijasporu Republike Albanije

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak, 29. kolovoza 2019. održan je sastanak s izaslanstvom Nacionalne agencije za dijasporu Republike Albanije
 
Sastanak je započeo izlaganjem Darija Magdića, ovlaštenog za obavljanje poslova zamjenika državnog tajnika, koji je albanskom izaslanstvu zaželio dobrodošlicu u Republiku Hrvatsku i u Središnji državni ured, zatim predstavio organizaciju i djelokrug rada Ureda, aktivnosti i ciljeve te istaknuo kako Hrvati izvan Republike Hrvatske žive u tri različita statusa i to Hrvati u Bosni i Hercegovini koji su konstitutivan narod, hrvatska nacionalna manjina koja živi u 12 europskih država te hrvatsko iseljeništvo u europskim i prekomorskim državama.
 
Etleva Kondi, izvršna direktorica Nacionalne agencije za dijasporu Republike Albanije zahvalila se na organizaciji sastanka te kazala kako Republika Hrvatska ima najbolji model zaštite prava nacionalnih manjina u odnosu na druge europske države, istaknuvši kao je albanska nacionalna manjina vrlo zadovoljna svojim statusom u Republici Hrvatskoj. Jednako tako, kazala je kako Agencija postoji svega dvije godine i vrlo su joj važna iskustva drugih država glede brige o svojoj dijaspori.
 
Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine predstavio je programe putem kojih Ured pruža podršku osnaživanju hrvatskih manjinskih zajednica u domicilnim državama u ostvarivanju manjinskih prava. Jednako tako, prisutne je upoznao i sa seminarima i radionicama hrvatskog jezika i kulture za učenike i učitelje hrvatske nastave koje Ured provodi od 2017. u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Hrvatskom maticom iseljenika, te nakon Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, u rujnu ove godine održat će se i u Australiji.
 
Croatiana Orešković, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva, između ostalog, albansko izaslanstvo je upoznala s dva pilot-projekta namijenjena mladim Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Oba projekta, jedan pod nazivom Korijeni, čiji je sastavni dio i Ljetna škola hrvatskog identiteta 2019., i drugi pod nazivom Ljetna škola Domovina, polučila su veliko zanimanje i uspjeh među polaznicima.
 
Albansko izaslanstvo su činile izvršna direktorica Nacionalne agencije za dijasporu Etleva Kondi, direktorica za financijske i ljudske resurse Agencije Mirela Thanasi, načelnica pravnog odjela Agencije Anjeza Kalanxhi i opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Elvira Isufi, dok su ispred Središnjeg državnog ureda na sastanku prisustvovali Dario Magdić, ovlašten za obavljanje poslova zamjenika državnog tajnika, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine Milan Bošnjak, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva Croatiana Orešković i načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske Dubravka Severinski.

Pisane vijesti