Održan 24. Forum hrvatskih manjina

  • Slika

U petak, 23. studenoga 2018. održan je 24. Forum hrvatskih manjina, stručni skup koji tradicionalno organizira Hrvatska matica iseljenika, a na kojemu su se ove godine sa svojim izlaganjima sudjelovali predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica iz Crne Gore, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Srbije.

Tema ovogodišnjeg stručnog skupa bila je Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica srednje i jugoistočne Europe, a na Forumu su uz predstavnike hrvatske nacionalne manjine sudjelovali hrvatski znanstvenici koji se bave pitanjima jezika i identiteta autohtonih hrvatskih zajednica te predstavnici nadležnih državnih tijela Republike Hrvatske i diplomatskih predstavništava država u kojima žive hrvatske manjinske zajednice.

Forum su svojom nazočnošću uveličali g. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar-Kitarović i gđa Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića.

U svome obraćanju skupu državni tajnik Milas je istaknuo kako su sva hrvatska narječja, svi idiomi i svi mjesni govori, bez obzira na to služe li se njima Hrvati koji žive unutar ili izvan granica Republike Hrvatske, integralan i iznimno važan dio hrvatskoga jezika. Zahvalio je predstavnicima hrvatskih autohtonih zajednica na trudu i entuzijazmu koji ulažu kako u njegovanje svojih mjesnih govora, tako i u učenje standardnoga hrvatskoga jezika. Naglasio je da će im Središnji državni ured i druge hrvatske institucije i nadalje pružati kontinuiranu potporu u tim nastojanjima, kao i u provedbi brojnih drugih programa i projekata koje s uspjehom osmišljavaju i realiziraju hrvatske manjinske institucije i udruge.

Pisane vijesti