Na „Groblju mira“ obilježena 72.godišnjica stradanja hrvatskog naroda

Slika /arhiva/slike/22082017_5391461360.jpg
Na Groblju mira na Bilima iznad Mostara u subotu je obilježena 72. obljetnice stradanja Hrvata žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Tom prigodom služena je sveta misa koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Miljenko Šteko.

Izaslanik hrvatskog premijera i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas izrazio je suosjećanje sa žrtvama te pozvao na utvrđivanje istine. U govoru je podsjetio i na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ističući kako je vrijeme da se prestane s povijesnim krivotvorinama i izrazi počast žrtvama svih totalitarnih režima. "Hrvatski narod prošao je puno križnih putova. Puno hrvatskih kostiju ostalo je na tim stratištima i upravo te kosti i te žrtve neka budu temelj na kojem ćemo graditi našu budućnost. Prijepori postoje oko prošlosti, oko budućnosti, kojim putem ići. Prošlost nam je zajednička, život koji živimo - živimo ga licem u lice, okrenuti jedni drugima, a budućnost će biti onakva kakvu je svi zajedno napravimo. " istaknuo je Milas.

Nakon svete mise održana je komemoracija i pokop zemnih ostataka 111 neidentificiranih žrtava iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća. Svetoj misi i komemoraciji prisustvovali su brojni vjerski, vojni, kulturni i politički zvaničnici hrvatskog naroda, među kojima i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić i drugi.

Projekt izgradnje Memorijalnog centra "Groblje mira" na lokalitetu Bile, između Širokog Brijega i Mostara, pokrenuo je Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Kamen temeljac položen je 2013. godine, 2016. godine završena je izgradnja kapelice i kosturnice te je ograđen kompleks Groblja mira.

Pisane vijesti