Hrvatsko izaslanstvo sa Hrvatima u Sydneyu

Slika /arhiva/slike/5102017_3803763268.jpg
Tijekom šestog i sedmog dana posjeta Hrvatima u Australiji, hrvatsko izaslanstvo predvođeno Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara obišlo je Centar hrvatskih studija na Sveučilištu Macquire te se susreli s predstavnicima Centra - Lukom Budakom, voditeljem Centra hrvatskih studija, dr. sc. Jasnom Novak Milic i Danijelom Đinom. Izaslanstvo je razgledalo izložbu "Australian Experiences of the Croatian Past: Macquire University's archaeological mission Bribirska glavica 2014-2017" te sa studentima razgovaralo o povijesti i perspektivi tog studija, kojeg se smatra hramom hrvatske kulture u Australiji. „Hrvatska danas mora zadržati svoju autentičnost, svoj identitet u vrijeme neprestane prijetnje kulturnom homogenizacijom koju neminovno nosi globalizacija.

Vlada RH zna kolika je važnost ovog studija u tome i koliko je bitno zajedništvo i sinergija i na akademskoj razini. Stoga će ovaj studij uvijek predstavljati prioritet ne samo na temelju prošlih zasluga i tradicije, već i novih, budućih uspjeha svojih mladih ovdje u Australiji. Vodeni tim zajedništvom utemeljenim na dobroj vjeri i činjenici da smo uvijek jedan narod, neovisno o kilometrima koji nas dijele, nastavljamo zajedno“ – poručio je državni tajnik Milas.

Delegacija je posjetila Dom umirovljenika Stepinac, Hrvatski arhiv i HKC Nikola Tavelic u St. Johns Parku, u kojem ih je dočekao fra Petar Horvat. U večernjim satima održan je susret sa iseljenicima u Hrvatskom društvu Sydney Punchbowl kojom prigodom je Ivan Špehar, predsjednik kluba predstavio rad kluba. Gradonačelnik Penava je odgovarao na brojne upite iseljenika o stanju u Gradu Vukovaru te im se još jedanput zahvalio na doprinosu projektu obnove vukovarskog vodotornja. Državni tajnik Milas predstavio iskorake državne politike prema iseljeništvu.

Izaslanstvo je posjetilo i hrvatski klub „Kralj Tomislav“ gdje je održana Vukovarska večera

Pisane vijesti